Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dvě oběti útoku v Londýně jsou stále v kritickém stavu. Atentátníkem byl konvertita s kriminální minulostí

Teroristický útok před Westminsterským palácem v Londýně
Teroristický útok před Westminsterským palácem v Londýně
Foto: reprofoto Fox News

Londýn - Pachatel teroristického útoku u londýnského parlamentu Khalid Masood se narodil jako Adrian Russell Ajao. Vyšetřovatelé atentátu. při němž zemřeli čtyři lidé a útočník, se nyní snaží zjistit vše o jeho známých, případných komplicích a místech, která Masood navštívil.

"Někde mohou existovat lidé, kteří mohli mít pokud jde o Masooda obavy, ale z rozličných důvodů se třeba necítili na to, aby nám je sdělili," uvedl dnes šéf protiteroristické policie Mark Rowley. Podle detektivů konvertoval rodák z Kentu v jihovýchodní Anglii k islámu později. Vyšetřovatelé se nyní snaží zjistit, zda jej někdo řídil.

Sám Masood, který měl bohatou kriminální minulost, podle britského tisku ve svém životopise tvrdil, že v roce 2005 odjel učil angličtinu do Saúdské Arábie a v roce 2009 se vrátil do Británie a vyučoval v Lutonu. Později žil i v Birminghamu.

Incident si dosud vyžádal pět mrtvých, včetně útočníka, jehož policisté zastřelili. Zraněno bylo podle Rowleye nejméně 50 lidí, z toho 31 muselo být hospitalizováno.

"To, co se stalo v Londýně, byl velmi smutný, tragický incident. Byl to teroristický útok v srdci našeho hlavního města. Hlavního města, které svádí dohromady lidi všech národností, náboženství a kultur," uvedla britská velvyslankyně v České republice Jan Thompsonová.

Řekla, že si terorista vybral za cíl "kolébku demokracie". Britský parlament podle ní reprezentuje hodnoty, které jsou Británii drahé - svobodu, lidská práva, demokracii a vládu práva. "Jestli si teroristé myslí, že tyto hodnoty porazí násilím a teroristickým činy, tak se pletou. My jdeme dál," uvedla. Vyjádřila také soustrast obětem i jejich blízkým a poděkovala lidem v Česku i českým úřadům za solidaritu. "Lidé nám píší na sociální sítě a také přišli dnes sem, aby nás podpořili," uvedla.

Témata:  Velká Británie teroristický útok před Westminsterským palácem v Londýně útok Londýn

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy