Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Terorista z Londýna se připojil na Whatsapp dvě minuty před útokem

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - Pachatel středečního teroristického útoku u britského parlamentu Khalid Masood komunikoval ještě dvě minuty před tím, než najel do chodců na Westminsterském mostě, s kýmsi prostřednictvím aplikace WhatsApp. Informoval o tom dnes bulvární list Daily Mail.

Vyšetřovatelé se nyní snaží zjistit, zda Masooda někdo řídil, či zda útok naplánoval zcela sám. Podle listu Daily Mail byl ale ještě ve 14:37 místního času (15:37 SEČ) aktivní v aplikaci WhatsApp. O dvě minuty později přitom najel do lidí na mostě přes Temži a o čtyři minuty později jej zastřelil zasahující policista u budovy parlamentu. S kým atentátník komunikoval, zatím není jasné.

K odpovědnosti za atentát se čtyřmi oběťmi se již přihlásilo teroristické hnutí Islámský stát (IS), které se ale obvykle k útokům v západním světě hlásí.

Dvaapadesátiletý Masood se narodil v prosinci 1954 v Dartfordu v hrabství Kent jako Adrian Russell Ajao. Používal ale také jméno Adrian Elms. Podle stanice Sky News byl ženatý a měl tři děti. Jiné zdroje hovoří o dvou potomcích. Byl několikrát trestán, naposledy ale už v roce 2003. Žádný z jeho činů nesouvisel údajně s terorismem.

Podle serveru BBC noc před útokem Masood strávil na hotelu v jihoanglickém Brightonu. Ředitel hotelu Sabeur Tuomi ho označil za neobvykle otevřeného a přátelského hosta. Z hotelu se podle něj "v klidu odhlásil", přičemž se usmíval a vtipkoval.

Témata:  Velká Británie teroristický útok před Westminsterským palácem v Londýně Khalid Masood

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy