Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU bude vícerychlostní? Pak chceme být v té rychlejší skupině, vzkazuje Slovinsko

Borut Pahor, nový slovinský prezident
Borut Pahor, nový slovinský prezident
Foto: borutpahor.si

Lublaň - Někteří evropští vůdci chtějí vytvořit po odchodu Británie vytvořit „vícerychlostní" Evropskou unii - k velkému zděšení východoevropských zemí, poznamenala agentura AFP. K těmto rychlejším zemím by se nyní rádo přidalo také Slovinsko.

Ideu vícerychlostní Evropy prosazuje zejména Paříž a Berlín, které ale narážejí na odmítání několika zemí ze střední a východní Evropy v čele s Polskem. Ty se obávají, že budou „vyloučeny z klubu" kvůli opakujícímu se nepřátelskému postoji vůči projektům přicházejícím z Bruselu, připomíná AFP.

„Národní zájem Slovinska velí být v případě vícerychlostní Evropské unie mezi zeměmi, které budou postupovat (při evropské integraci) rychleji," prohlásil slovinský prezident Borut Pahor během tiskové konference se svým polským protějškem Andrzejem Dudou v Lublani.

Zároveň ale přiznal, že by dal přednost integraci všech 27 členských zemí EU stejným tempem. Rozdílný přístup by zvažoval jen v případě, že by neschopnost dospět ke konsensu bránila postoupit k větší integraci.

Naopak polský prezident Duda, jehož země již rozhodně odmítla myšlenku vícerychlostní Evropy, uvedl, že třeba „odolávat separatistickým tendencím v podobě vytváření různých klubů uvnitř EU".

Polská televize TVN 24 citovala slovinského prezidenta, podle něhož „vícerychlostní Evropa je už skutečností", a to nejen kvůli euru, které jeho země již přijala. Zdůraznil současně, že Slovinsko usiluje o prohloubení integrace a o institucionální změny, díky kterým by EU nebyla vícerychlostní unií, ale „unií jakékoli rychlosti".

Témata:  Slovinsko EU Borut Pahor

Aktuálně se děje

19. května 2024 9:45

Rusové při ostřelování záměrně cílili na civilisty, tvrdí Ukrajina

Ukrajina tvrdí, že Rusko v sobotu během ostřelování dvou měst v Charkovské oblasti na severovýchodě země záměrně cílilo na civilisty. Moskva v minulém týdnu zahájila ofenzivu v Charkovské oblasti. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy