Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úspěch v boji proti terorismu: Vůdce Al-Káidy z Arabského poloostrova byl dopaden

Vlajka Jemenu
Vlajka Jemenu
Foto: Pixabay

Saná - Vůdce Al-Káidy na Arabském poloostrově (AQAP) abú Alí Sajarí byl zatčen. Vojáci ho dopadli při zátahu na dům v odlehlé vesnici v provincii Hadramaút na jihovýchodě Jemen.

Sajarí, který je občanem Saúdské Arábie, ale je jemenského původu, se skrýval spolu s dalšími členy Al-Káidy. Kromě něj byli zatčeni tři další muži a dva byli zabiti.

AQAP je v USA považovaná za nebezpečnou odnož teroristické sítě Al-Káida. Využívá chaosu, který v Jemenu vyvolává tamní občanský konflikt.

Území, které skupina ovládala, se nyní smršťuje, ale její členové jsou stále schopni podnikat vražedné útoky. Roku 2015 se přihlásila k útoku na redakci francouzského týdeníku Charlie Hebdo v Paříži.

Konflikt mezi jemenskou sunnitskou vládou prezidenta Abdar Mansúra Hádího a menšinovými šíity trvá od roku 2014 a dosud si vyžádal nejméně 10.000 lidských životů. Vládní jednotky mají nyní pod kontrolou zhruba 70 procent území na jihu a východě země, povstalci ovládají severozápad včetně metropole Saná. Dočasným sídlem vládních úřadů je proto nyní Aden.

Kvůli válce, hladu, nemocem a chudobě je v Jemenu v ohrožení života přibližně 462.000 dětí. Mnoha rodičům nezbývá než se zadlužit, aby mohli svým dětem koupit něco k jídlu. Kolem dvou milionů dětí nechodí do školy, protože je to nebezpečné a neboť musí pracovat. Ze zoufalství rodiče často dovolují, aby milice rekrutovaly stále mladší chlapce a dívky se provdávaly v útlém věku.

Témata:  Jemen AQAP Al-Káida

Aktuálně se děje

8. května 2024 8:20

Větší obchody dnes zůstávají zavřené. Na Den vítězství se vztahuje zákaz

Na středu připadly oba květnové státní svátky. Dnes je Den vítězství, kdy si v Česku připomínáme konec druhé světové války na evropském kontinentu. Jde také o jeden ze svátků, při nichž je zákonem upravena otevírací doba obchodů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy