Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spor o jméno pro dítě: J není křestní jméno, rozhodl švýcarský soud

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Curych - Švýcarští rodiče mohou svým potomkům dát křestní jméno v podstatě podle svého přání, všechno má ale své meze. Soud v Curychu rozhodl, že "J" není křestní jméno, jelikož by porušovalo zájmy dítěte. Argumenty rodičů pak označil za nesmyslné.

Podle švýcarských zakonů nejsou dovolena jména, která "zjevně neporušují zájmy dítěte". Podle curyšského soudu byla snaha rodičů dát své dceři jako čtvrté z křestních jmen písmeno J v rozporu právě s tímto ustanovením.

Soud odmítl argument rodičů, kteří chtěli neobvyklým jménem uctít oba praprarodiče svého dítěte - Josefa a Johannu. Podle soudu mohli zvolit uznávané jméno Jo, a vyhnout se tak problémům.

Neprošel ani argument, podle kterého chtěl pár jméno své dcery vyslovovat anglicky jako "džej". V němčině se ovšem J vyslovuje jako "jot". Lidé by navíc měli tendenci dávat za J tečku, ačkoli by se nejednalo o zkratku. "Celkově se volba jména v podobě jediného písmena zdá být hříčkou rodičů dítěte, která není hodna ochrany," uvedl soud.

V minulosti švýcarské soudy odmítly například jména Wiesengrund (v překladu Louka) či Djonatan, které je fonetickým přepisem anglického jména Jonathan.

Témata:  jména a příjmení Švýcarsko děti soudy

Aktuálně se děje

16. května 2024 21:40

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Volodymyr Zelenskyj na jednání v Praze. (7.7.2023)

Zelenskyj nešetří Západ. Zmínil strach z porážky Ruska na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev.