Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francii zasáhla další vlna nepokojů. Výtržníci zapalovali auta, vše zastavila až střelba

Policie Francie
Policie Francie
Foto: Police Nationale

Paříž - Francie se potýká s novou vlnou násilností a protestů proti policejní brutalitě. Lidé vyšli do ulic demonstrovat proti zabití 56letého muže asijského původu. Násilí ukončili policisté poté, co začali střílet.

Zadržením tří lidí v pondělí večer v Paříži skončilo shromáždění svolané na protest proti policejnímu násilí, jehož obětí se tentokrát stal 56letý muž asijského původu. Informoval o tom deník Le Parisien.

Zpočátku klidný protest, na němž se sešly stovky lidí, přerostl do ostrých potyček s policisty poté, co jeden z účastníků rozbil okna na policejním autě a hodil dovnitř zápalnou láhev.

Policie na to reagovala střelbou, přičemž použila kaučukové náboje. Demonstranti začali po policistech házet kameny a lahve. Pouliční střety si vyžádaly zranění několika policistů. Následně strážníci zatkli 35 lidí.

Za demonstrací stojí událost z neděle, kdy policejní hlídka přišla do jednoho z bytů v 19. obvodu prověřit informaci o hádce, přičemž jeden z obyvatelů bytu na strážníky údajně zaútočil nůžkami. Policisté ho zastřelili.

Dcera oběti ale tvrdí, že její otec používal kuchyňské nůžky při porcování ryby a když policisté zazvonili u dveří, šel jim s nimi otevřít. Advokát rodiny se také domnívá, že v případě policie došlo k překročení pravomocí.

Podle policie šlo ale o legitimní obranu. Policista, na kterého muž údajně zaútočil, neutrpěl zranění jen díky tomu, že měl oblečenou neprůstřelnou vestu.

Témata:  Francie Paříž demonstrace v Paříži policie Francie

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy