Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Aktivisté zuby nehty bojují proti deportacím migrantů. Vtrhli na ranvej a připoutali se k letadlu + VIDEO

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Londýn – Britská policie zatkla 17 aktivistů poté, co se pokusili zabránit deportaci neúspěšných žadatelů o azyl a dalších migrantů do Nigérie a Ghany. Informuje o tom britský deník The Guardian.

Policie zadržela skupinu demonstrantů, kteří velmi radikálním způsobem protestovali proti deportaci migrantů. Vnikli na londýnské letiště Stansted a zabránili vzletu charterového letu s migranty.

Aktivisté se připoutali ke křídlu letadla a odmítali se pohnout. Všech 17 demonstrantů bylo vzato do vazby. Policie řekla, že obdržela zprávu, že se skupina demonstrantů dostala do neveřejného prostoru letiště Stansted v úterý v asi 21:30. Mluvčí policie uvedl: „Byli jsme kontaktováni letištěm Stansted poté, co demonstranti přišli a připoutali se k letadlu mířícímu do Nigérie.“

Aktivisté tvrdí, že protest měl zastavit ministerstvo vnitra a jeho „masové deportace prostřednictvím charterového letu“ do Nigérie a Ghany. Argumentovali tím, že deportovaní v letadle byli lidé, kteří se obávali o své životy a proto požádali o azyl.

Kvůli incidentu byl v úterý večer provoz na letišti dočasně omezen. Předpokládá se, že je poprvé, co se demonstranti dostali až na letištní ranvej. Desítky lidí, kteří měli být deportováni, tak byly převezeny zpět do imigračních center.

Aktivisté pocházeli ze tří skupin – End Deportations (Konec deportacím), Lesbians and Gays Support the Migrants (Lesby a gayové podporující migranty) a Plane Stupid (Hloupé letadlo). Jde o enviromentální a sociálně právní organizace. Emma Hughes z End Deportations k protestu řekla: „Toto je bezprecedentní vítězství v boji proti masovým deportacím, které jsou rasistické, násilné a zabíjejí lidi... To je jen začátek - budeme pokračovat v boji, dokud vláda nebude souhlasit s tím, že přestane posílat charterové lety a zastaví masové deportace jednou provždy.“

Jedna žena, která měla být deportována tvrdila: „Můj bývalý manžel řekl, že ví, že budu vyhoštěna. Čeká na mě. Má v plánu mě zabít. Jestli mě zabije, kdo se bude starat o mé děti?“ Další migrant uvedl, že v Británii žije už 18 let. „Moje rodina a můj život jsou tady ve Velké Británii. Kdyby mě odvezli zpět do Ghany, zabil bych se,.“ uvedl.

„Vláda už příliš dlouho drží tyto brutální lety a masové deportace pod pokličkou. Britská vláda vytrhne lidi z jejich postelí v hluboké noci, nasadí jim pouta a nutí je nastoupit do letadla – to vše beze svědků. Nemyslím si, že je to ten druh společnosti, ve které chce většina z nás žít. Musíme zastavit tyto násilné masové deportace teď,“ burcuje Sam Jones z organizace LGSMigrants.

„Masové deportace jako je ta, kterou jsme zastavili v noci, jsou nemorální, nespravedlivé a nezákonné. Já nechci mlčet tváří v tvář masovým deportacím, které jsou úmyslně uspěchané a tajnůstkářské,“ dodala aktivistka Susan Jamesová z Plane Stupid.

Jak píše The Guardian, ministerstvo vnitra tyto lety organizuje už od roku 2002 a probíhají jednou za několik měsíců. Lety jsou utajované a většinou probíhají v noci. Lidí o nich dostávají informace jen několik dní předem, mají proto jen řádově dny, aby nějakým způsobem mohli bojovat za právo na pobyt v zemi.

V loňském roce bylo z Velké Británie deportováno více než 1,536 osob charterovými lety do Albánie, Jamajky, Pákistánu, Nigérie a Ghany.

Mluvčí ministerstva vnitra k tomu uvedl: „Nechceme komentovat provozní činnosti. Respektujeme právo každého na pokojný protest, ale je jasné, že deportace jsou základním prvkem efektivního imigračního systému. Očekáváme, že ti, kteří nemají právo zůstat ve Velké Británii, opustí zemi dobrovolně. Ale pokud tomu tak není, budeme se snažit prosadit jejich odchod.“

Témata:  uprchlíci Velká Británie letiště

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy