Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výsledek voleb v Ekvádoru rozhodne také o dalším osudu zakladatele WikiLeaks Assange

Julian Assanage
Julian Assanage
Foto: news.com

Quito - V neděli se budou v Ekvádoru konat prezidentské volby, jejichž výsledek bude mít vliv i na osud zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange. Zlé časy mu nastanou, pokud zvítězí kandidát pravice.

Průzkumy ukazují téměř stejnou podporu pro Gillerma Lassa i jeho rivala, levicového vládního kandidáta Lenína Morena, jenž vyhrál únorové první kolo voleb.

Tentokrát by ale mohl těsně zvítězit bývalý bankéř zastupující pravicovou koalici Lasso, řekl politolog Santiago Basabe z ekvádorské univerzity FLACSO.

Lasso prohlásil, že v případě nástupu do funkce hlavy státu vyzve Assange k opuštění ekvádorského velvyslanectví. Moreno naopak slíbil, že jej na ambasádě ponechá.

Assange se na ekvádorské velvyslanectví uchýlil před pěti lety z obavy, že ho Londýn vydá do Švédska, kde čelí obvinění ze znásilnění. Assange tvrdí, že v pozadí je snaha vydat ho justici Spojených států, jejichž tajnou vládní dokumentaci server WikiLeaks zveřejnil.

Témata:  Ekvádor Julian Assange Wikileaks

Aktuálně se děje

18. května 2024 20:08

Střely ATACMS opět v akci a ničivý úder: Ukrajinský útok zničil stíhačky a palivová zařízení

Ukrajinský útok na ruskou leteckou základnu Belbek na okupovaném Krymském poloostrově tento týden zničil tři ruská letadla a palivové zařízení v blízkosti hlavní přistávací dráhy.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy