Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americký soud odmítl ukončit Polanského případ sexu s nezletilou, spor se táhne už 40 let

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Los Angeles - Soud ve Spojených státech v pondělí zamítl požadavek polského režiséra Romana Polanského, který chtěl udělat tečku za čtyři desetiletí starým případem sexuálního styku s nezletilou dívkou. Soudce v Los Angeles podle agentury AP odmítl vynést jakýkoli verdikt bez přítomnosti filmaře, který nyní střídavě pobývá ve Francii a Polsku.

Polanského advokáti požádali soudce, aby se rozhodl pro některou z variant ukončení případu včetně vynesení trestu, který by nezahrnoval další pobyt ve vězení.

Režišér měl v roce 1977 v USA styk s třináctiletou dívkou, který je v USA považován za znásilnění. Polanski tehdy uzavřel s prokuraturou dohodu, na jejímž základě si měl odsedět 90 dní. V cele však strávil 42 dní, načež utekl do Evropy v obavě, že soud případ znovu otevře a dospěje k přísnějšímu verdiktu. Od té doby se jej americká justice marně pokouší dostihout.

Loni zamítl americkou žádost o jeho vydání polský nejvyšší soud.

Soudce Scott Gordon v pondělí odmítl žádosti Polanského právnického týmu a zároveň neuvedl, jaký trest by mu vyměřil, pokud by se filmař k soudu v budoucnu dostavil. Podle režišérových advokátů nevzal Gordon v potaz omyly, kterých se dopustili při vedení kauzy předchozí soudci.

Třiaosmdesátiletý Polanski mimo jiné získal v roce 2003 cenu americké Akademie filmových umění a věd, Oscara, za režii dramatu o holokaustu Pianista. Kromě toho byl na tuto cenu v minulosti nominován za detektivní film Čínská čtvrť, drama Tess nebo horor Rosemary má děťátko.

Témata:  Roman Polanski USA sexuální zneužívání soudy

Aktuálně se děje

16. května 2024 19:58

Policie propustila muže z incidentu u pražského baru

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Volodymyr Zelenskyj na jednání v Praze. (7.7.2023)

Zelenskyj nešetří Západ. Zmínil strach z porážky Ruska na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev.