Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kybernetická válka proti IS. Do boje se zapojují také muslimové

Útok hackera, ilustrační fotografie
Útok hackera, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Islámský stát proslul svou sofistikovanou propagandou na internetu. Jak je zatlačován zpět koaličními vojsky v Sýrii a Iráku, jeho online aktivity poklesly. A nyní i na internetovém poli prohrává svou džihádistickou válku, tvrdí list The Independent.

Každý, kdo navštíví stránky propagandistické zpravodajské agentury IS, Amaq, je „odměněn“ škodlivým softwarem tvářícím se jako aktualizace. Když The Independent se pokusil získat přístup k webu, automaticky mu byl zablokován přístup s varováním od Googlu, že útočníci „by se mohli pokusit nainstalovat nebezpečné programy ve vašem počítači, které mohou ukrást nebo smazat vaše informace“, včetně fotografií, hesel a kreditních karet. Virus je schopen aktivovat kamery, monitorovat stisk kláves, krást soubory, číst vzkazy, brát screenshoty, sbírat kontakty a zjišťovat polohu nic netušícího uživatele. Infiltrace donutila ISvydat přes zašifrovanou aplikaci Telegram varování, že nejnovější webové stránky Amaqu byly infikovány virem a žádající uživatele, aby byli opatrní.

Jedná se o poslední krok ve válečném úsilí hackerů polapit IS příznivce přes její propagandistický aparát. Pro tento účel byla vytvořena falešná verze mobilní aplikace dříve vytvořené pro sledování extremistů nebo přesvědčivý falzifikát propagandistického časopisu publikovaného online. Charlie Winter, vedoucí výzkumný pracovník Mezinárodního centra pro studium radikalizace a politického násilí (Centre for the Study of Radicalisation and Political Violence (ICSR), tvrdí, že následkem těchto útoků se extrémisté stávají paranoidními a svárlivými. „ Je na to radost pohledět,“ říká Winter.

Do kybernetické války proti IS jsou zapojeni i muslimové

Hackeři na celém světě se zapojují do boje proti IS, zveřejňujíce své úspěchy na Twitteru pomocí hashtagů #OpIsis a #OpIceIsis. Jedním z nich je zakladatel hackerské skupiny CtrlSec, Mikro, který vyhlásil za svou misi omezení a zničení „online extremismu ve všech podobách“. V roce 2015, Mikro a jeho společníci pronikli do buňky IS v Tunisku, plánující zabít britské a židovské turisty, a předali získané informace bezpečnostním službám, což vedlo k více než tuctu zatčení. Podle Mikra technologické firmy a vlády nedělají dost, aby se pořádně zakročilo proti extremistickým sociálním sítím a prohlašuje úsilí aktivistů za účinnější. Sám obdržel tolik výhružek smrti, že je přestal zaznamenávat, svou identitu ale skrývá v utajení pro jeho vlastní bezpečnost.

Stejně tak tajnůstkářský je muslimský kolektiv s názvem Di5s3nSi0N, který se zaměřuje na hackování hostitelských serverů IS, jako Amaq a Halummu zpravodajské agentury Amaq a Halummu, video server al-Furqan a online rozhlasová stanice al-Bayan. Di5s3nSi0N přepisuje tyto stránky a zanechává na nich svou vizitku - červený a černý obraz s titulkem „Postavit se proti ISIS“ a zprávou „HaCK3d by Di5s3nSi0N“, doprovázenou smajlíky. Di5s3nSi0N se identifikuje jako skupina sunnitských muslimů, kteří již nemůžou „tolerovat zvěrstva Baghdadiho gangu, který zneužívá náboženství a uráží důstojnost lidí.“

Gregg Housh, bývalý aktivista ze skupiny Anonymous, tvrdí, že hacktivisté (spojení slov hacker a activist) vyhrávají bitvu z jednoho prostého důvodu. Tím je jejich schopnost donutit IS opustit napadnuté stránky a přesunout se jinam. „Když se musíte přesunovat, vaše uživatelská základna musí najít nové stránky a účty. Je těžké vybudovat si velký počet sledujících příznivců a velké množství vlivu, když musíte přeskakovat do nových oblastí, nových počítačů a nových účtů na Twitteru,“ řekl listu The Independent.

Proč IS už není poražen?

Podle Wintera ale IS je stále neobyčejně efektivní v šíření propagandy, navzdory tomu, že ztrácí své území v Sýrii a Iráku, a i ve webové krajině. „ Webové stránky jsou strženy a vrátí se zpět v naprosto stejné podobě v několika dnech či hodinách,  s nepatrně odlišným URL ... je to hra na kočku a myš,“ říká. Podle něj je sice pro IS těžší udržovat v oběhu své propagandistické materiály, skupina ale stále dokáže vydávat obrovské množství článků, časopisů, videí, fotografií a audio souborů.

Winter poukazuje na ironický fakt, že k udržování propagandy IS v chodu přispívají krajně pravicové stránky, které publikují materiály skupiny – a tak umožňují snadný přístup. „Islamofobové síří (IS) propagandu efektivněji než IS jak to samotný může někdy činit,“ říká Winter. Je podle něj potřeba tomuto problému věnovat pozornost.

Michael S. Smith II, expert na terorismus, varuje, že západní vlády zaostávají za IS v plném používání technologií vytvořených v jejich vlastních zemích. IS vydává podrobné návody jak šifrovat komunikaci a vyhnout se odhalení. „ Když vidíte, jak se formují všechny ty hactivistické skupiny, ISIS se (skutečně) podařilo podkovat důvěru ve schopnost našich vlád zvládat hrozby vycházející z kybernetické oblasti,“ řekl Smith.

Témata:  kybernetická bezpečnost Islámský stát hacker

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy