Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tusk nepřiměl makedonského prezidenta umožnit sestavení vlády

Donald Tusk
Donald Tusk
Foto: European Union

Skopje - Předseda Evropské rady Donald Tusk dnes v Makedonii neuspěl. Pokusil se přimět k rychlému demokratickému řešení povolební politické krize.

Napsala to agentura APA, podle které prezident Ďorge Ivanov nadále odmítá vládu opoziční sociální demokracie a albánských stran.

Tusk řekl, že do Skopje přivezl vážné poselství Evropské unie. Je prý třeba zabránit etnickému konfliktu. Řešení povolební krize musí podle něj respektovat demokratické zásady. Prodlužování politické nestability ohrozí sbližování Makedonie s EU, dodal bývalý polský premiér.

Ivanov patří k vládnoucím konzervativcům (VMRO-DPMNE). Po prosincových parlamentních volbách odmítá pověřit sestavením vlády sociální demokracii (SDSM), ačkoli ta má spolu se třemi albánskými stranami většinu poslanců.

Prezidentovi vadí, že vláda těchto čtyř uskupení by přiznala větší práva etnickým Albáncům, kteří tvoří asi čtvrtinu obyvatel země.

Témata:  Donald Tusk Makedonie Ďorge Ivanov

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy