reklama

Varování přichází den poté, co fond zemi uvolnil další jednu miliardu dolarů (25,4 miliardy Kč) z celkem přislíbených 17,5 miliardy dolarů finanční pomoci, upozorňuje agentura Reuters.

MMF půjčky podmínil hospodářskými reformami. Podle fondu ale jejich zavádění brzdí fakt, že vládnoucí koalice má v parlamentu jen těsnou většinu. Reformy mají navíc své odpůrce mezi četnými vlivnými zájmovými skupinami, upozorňuje MMF.

Na Ukrajině je rok u moci vláda premiéra Volodymyra Hrojsmana, která nemá v parlamentu dostatek hlasů k prosazení penzijní a zemědělské reformy. Kabinet věřitele žádá o větší trpělivost a slibuje, že klíčovou penzijní reformu zavede do ledna příštího roku.

Ukrajina je jednou z evropských zemí, které na důchody vynakládají nejvíce hrubého domácího produktu (HDP). Zároveň patří ukrajinský průměrný důchod k nejnižším v Evropě, důchodce má průměrně 2 dolary (51 Kč) na den, uvádí MMF. Počet důchodců a plátců do systému je vyrovnaný, mnozí se navíc brání do něj přispívat. Deficit důchodového účtu tak MMF odhaduje na šest procent HDP.