Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kreml vyzval k masovým demonstracím proti terorismu, lidé by v sobotu měli vyjít do ulic

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Ruská prezidentská kancelář doporučila starostům a gubernátorům, aby v sobotu 8. dubna zorganizovali masová shromáždění proti terorismu.

Oznámil to dnes list Kommersant s odvoláním na zdroje ve vládní straně Jednotné Rusko. Zvláštní pozornost má být při organizací mítinků věnována městům, kde opoziční předák Alexej Navalnyj koncem března zorganizoval velké demonstrace proti korupci v nejvyšších patrech státní moci.

"Telefonují gubernátorům a dávají jim za úkol nahnat tam spousty lidí," řekl ruskému lidu kremelský zdroj, jehož informaci potvrdil i aparát Jednotného Ruska. Shromáždění, která mají být reakcí na pondělní sebevražedný atentát v Petrohradu, prý zasáhnou celou zemi. "Požadované počty ani hesla jsme nedostali, ale je zřejmé, že lidí nemá být méně než obvykle," citoval Kommersant svůj zdroj v provinciích.

Na pořádání mítinků se mají podílet všechny čtyři parlamentní politické strany, svoláváni jsou zaměstnanci státních firem a institucí. Komunisté plánují na sobotu v Moskvě shromáždění proti sociální nerovnosti, ale scénář prý mohou změnit. Akce už je naplánována v Čeljabinsku, v některých regionech podle Kommersantu dosahuje požadovaná účast hranice 4500 lidí.

Pondělní sebevražedný útok v petrohradském metru byl dílem etnického Uzbeka s ruským pasem, který před sedmi lety přijel do Petrohradu z rodného Kyrgyzstánu. Podle informace ruskýchvyšetřovatelů Akbaržona Džalilova zverbovali islamisté, když byl letos v únoru na měsíční návštěvě v kyrgyzském městě Oš. Počet mrtvých dnes stoupl z 11 na 14 a skoro pět desítek zraněných zůstává v nemocnicích druhého největšího ruského města.

Ruští a kyrgyzští vyšetřovatelé dávají jen pomalu dohromady obrázek dvaadvacetiletého vraha, který do Petrohradu přijel za svým otcem, jenž tam už čtyři roky žil a pracoval v autoservisu. Džalilov byl podle serveru Fergana zaměstnán jako kuchař v suši baru a docházel do místního sportovního klubu. Zhruba před třemi lety prý ale zmizel, odmlčel se na sociálních sítích a přátele ignoroval.

Témata:  Rusko demonstrace v Rusku terorismus teroristický útok v petrohradském metru

Aktuálně se děje

18. května 2024 18:43

Meteorologové se zabývají podezřením na tornádo na Ústecku

Na Ústecku se v sobotu odpoledne možná vyskytlo tornádo, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Podle meteorologů šlo případně o velmi slabé tornádo. Škody hlášeny nejsou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy