Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA nás svým chováním vedou k jaderné válce. Je potřeba spolupráce s Ruskem, varuje odborník

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Moskva/Washington – Vztahy mezi Spojenými státy americkými a Ruskem jsou stále velmi napjaté. Gilbert Doctorow, historik a spisovatel, který se specializuje na Východní Evropu a Rusko, varuje, že by současný přístup Spojených států mohl vést až k vyhrocení situace.

USA situaci zhoršují

Doctorow zdůrazňuje, že v druhé světové válce byly Rusko a Spojené státy spojenci, ale 40 let studené války spolu s dalšími faktory tento fakt zcela upozadily.

„Připomenutí naší aliance z druhé světové války prezidentem Vladimírem Putinem na Valném shromáždění OSN v září 2015 a jeho výzva Spojeným státům spojit se s Ruskem a společně vést mezinárodní snahy o porážku Islámského státu a terorismu se v USA nesetkaly s pochopením," podotýká Doctorow.

Podle něj Spojené státy a Rusko mají společného víc, než si jsou ochotny připustit. „Oba národy si po svém váží svého nezávislého ducha a kreativních příspěvků k míru a obecnému blahobytu. Oba národy jsou velkými mocnostmi, které určují osud světa," vysvětluje.

Činy a rozhodnutí Spojených států klást důraz na „vítězství" ve studené válce, rozpad Ruské federace v 90. letech minulého století a snaha prosazovat v zahraničí demokracii vojenskými intervencemi po vzoru vize Woodrowa Wilsona podle Doctorowa „zvýšily napětí mezi Ruskem a USA mnohem víc, než jak by se přirozeně stalo kvůli soutěživosti obou mocností".

Návrat Ruska

Spojené státy navíc podle Doctorowa během posledních let Rusko významným způsobem podceňovaly, jelikož na něj nahlížely „jako na selhávající stát, který nemá dostatečnou ekonomickou sílu a sociální soudržnost, aby odolal tlaku zvnějšku".

USA podle něj podcenily i vojenskou sílu Ruska, což si uvědomily teprve po ruském zásahu na Ukrajině a na Krymu a po ruské vojenské kampani v Sýrii.

„Dnešní realita je tím, co prezident Boris Jelcin předpověděl Billu Clintonovi, když bylo Rusko v oslabení a slabě protestovalo proti americké intervenci v Srbsku: ‚pořádně se rozmyslete, protože Rusko se vrátí'."

A přesně k tomu podle Doctorowa došlo. Ačkoliv zdůrazňuje, že se nejedná o stejnou velmoc, jakou bylo SSSR, neznamená to, že je slabší. „Možná je menší než SSR, ale je mnohem schopnější – se smíšenou tržní a řízenou ekonomikou, která je mnohem agilnější a lépe spravovaná, a s konvenčními jednotkami, které se blíží a v některých oblastech předčí západní standardy," podotýká.

„Jestli se něco může pokazit, pokazí se to"

V dnešní době je proto podle Doctorowa přístup Spojených států k Rusku z pozice síly a nadřazené mocnosti nebezpečný a jen svět přibližuje k eskalaci vojenské a politické rétoriky.

„V takové atmosféře rostoucího napětí nám statistika říká, že jestli se něco může pokazit, pokazí se to. A v současnosti je mezi oběma zeměmi příliš málo důvěry na to, aby falešné varování o odpalu nebo jiné selhání techniky nebo lidského faktoru nespustilo neodvolatelnou reakci, která by ukončila lidskou civilizaci tak, jak ji známe," varuje.

Ostatní politici USA by se v tomto ohledu podle Doctorowa měli poučit z „realismu" v zahraniční politice, který v rámci své kampaně prosazuje možný republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump.

„Je to jediný přístup k mezinárodním problémům, který nás může zachránit před zbytečným konfliktem a rizikem jaderné války, kterému v současnosti čelíme," dodává Doctorow.

Témata:  Rusko USA diplomacie

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy