Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uvalte sankce na Rusko kvůli chemickému útoku v Sýrii, zní z USA

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Bývalý demokratický ministr obrany Ashton Carter vyzval prezidenta Donalda Trumpa, aby přijal nové protiruské sankce v reakci na chemický útok v Sýrii, který Washington připisuje Moskvou podporovanému režimu Bašára Asada. A v tomto nápadu jej podporují i vlivní republikáni.

Předseda republikánů v americkém Senátu Mitch McConnell dnes novinářům řekl, že je pro přijetí dalších postihů proti Rusku, pokud se pro něj v Kongresu najde silná podpora obou politických stran.

Trump před nástupem do funkce zvažoval, že by v rámci zlepšení vztahů obou zemí mohl Washington postihy zmírnit. Nyní však čelí tlaku, aby kvůli Sýrii naopak přitvrdil. Sám Bílý dům se k otázce možných sankcí dosud nevyjádřil.

V reakci na úterní chemický útok už o zpřísnění sankcí mluvili také další republikánští politici, ale i zástupci demokratů. Bývalý ministr obrany Ashton Carter přímo vyzval Trumpa, aby přijal další sankce.

„Rusové za to nesou odpovědnost a neudělali to, co říkali," prohlásil v rozhovoru s televizí CBS někdejší šéf Pentagonu, který svou funkci vykonával ještě loni za prezidenta Baracka Obamy. Připomněl, že Rusko v průběhu Obamovy vlády slibovalo, že zajistí postupné předání moci v Sýrii, aby bylo možné nahradit Asada, jak požaduje opozice.

Spojené státy uplatňují vůči ruským představitelům a firmám řadu opatření kvůli ruské anexi Krymu a vojenským akcím na východě Ukrajiny.

Témata:  USA Ashton Carter Rusko plynový útok v syrském Idlibu

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy