Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švédská policie po útoku ve Stockholmu vyslechla sedm lidí

Švédsko
Švédsko
Foto: Pixabay

Stockholm - Po pátečním útoku na rušné nákupní třídě v centru Stockholmu vyslechla švédská policie sedm lidí. Podle agentury DPA to řekl policejní mluvčí.

Identifikovat se podařilo tři ze čtyř obětí útoku, při němž nákladní auto vjelo do davu lidí. Vyšetřovatelé z tohoto činu podezřívají 39letého muže původem z Uzbekistánu.

"Hodně nasvědčuje tomu, že zatčený je řidičem (kamionu)," řekl policejní mluvčí. Jaké důkazy to ale konkrétně jsou, nechtěl komentovat. Policie také odmítla zveřejnit podrobnosti o obětech, uvedla jen, že jejich příbuzní byli informováni. Patnáct lidí utrpělo zranění.

V pátek odpoledne vjel atentátník s kamionem ukradeným místnímu pivovaru do davu lidí na na nákupní třídě Drottninggatan a prorazil průčelí luxusního obchodního domu Åhléns. Jeho zástupci se stali terčem kritiky poté, co oznámili, že dnes se v něm bude konat výprodej zboží poničeného kouřem.

Švédská policie je stále silněji přesvědčena, že páteční útok na rušné nákupní třídě v centru Stockholmu spáchal 39letý muž původem z Uzbekistánu. Nic podle vyšetřovatelů nenasvědčuje tomu, že byl zatčen nesprávný člověk. Záznam o podezřelém se v minulosti objevil v informacích shromažďovaných švédskými tajnými službami. "Co zamýšlel, nevíme," řekl šéf policie Dan Eliasson k možným motivům útoku.

Témata:  Švédsko policie Švédsko teroristický útok ve Švédsku

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy