Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Atentátník z hnutí Šabáb zaútočil na vojenskou akademii, zemřelo nejméně devět lidí

Somálsko
Somálsko
Foto: Pixabay

Mogadišo - Sebevražedný atentátník dnes zaútočil na vojenskou akademii západně od somálské metropole. Zemřelo nejméně devět vojáků a dalších 10 utrpělo zranění. Ke krvavému činu se přihlasili islamisté ze Šabábu.

Atentátník oblečený do vojenské uniformy vešel ráno do armádního výcvikového tábora, kde v blízkosti vojáků odpálil výbušniny, které měl připevněné na těle, uvedla agentura AP.

V Mogadišu dnes také zemřel vládní úředník, v jehož autě explodovala nastražená výbušnina. K tomuto útoku se zatím nikdo nepřihlásil, podobné atentáty ale často páchá právě skupina Šabáb. Ta se již mimo jiné přihlásila k odpovědnosti za nedělní výbuch nálože, při kterém v Mogadišu přišlo o život nejméně 15 lidí.

Hnutí Šabáb je napojeno na globální teroristickou síť Al-Káida a usiluje o svržení prozápadní vlády a zavedení islámského práva šaría. Somálský prezident Mohamed Abdullahi Mohamed, který je v úřadu od února, minulý týden vyhlásil příslušníkům hnutí válku.

Témata:  Al-Šabáb terorismus v Somálsku Somálsko

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy