Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nazarbajev chce sebrat občanství Kazachům, kteří bojují po boku teroristů

Kazachstán
Kazachstán
Foto: Pixabay

Astana - Prezident Nursultan Nazarbajev chce odebírat státní občanství těm Kazachům, kteří se podíleli na extremistické a teroristické činnosti.

"Pokud člověk odjede do zahraničí, aby se stal členem extremistické organizace, nebude mu podle kazašského zákona umožněno vrátit se domů a automaticky ztratí kazašské občanství," řekl Nazarbajev v ruské televizní stanici Mir.

V teroristických uskupeních podle něj působí v zahraničí až 600 bojovníků z Kazachstánu. Země se dle prezidenta snažila s navrátilci z teroristických organizací vést dialog, takové opatření však nebylo efektivní. Nazarbajev byl prý proto nucen učinit přísnější kroky.

Zbavit člověka státního občanství podle kazašské ústavy může jen soud. Novela by odnětí občanství zavedla jako formu trestu za teroristickou činnost.

Témata:  Kazachstán Nursultan Nazarbajev terorismus

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy