Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrdina útoku v Alexandrii: Policista přišel život, zachránil život řadě modlících se křesťanů

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Káhira – Lidé z celého světa na sociálních sítích opěvují egyptského policistu, který obětoval svůj život, aby zabránil útočníkovi z Alexandrie zaútočit v kostele plném lidí. Sebevražedný atentátník tak byl nucen odpálit se venku. I tak ale zabil 17 lidí, dalších 41 bylo zraněno.

Na internetu koluje fotografie policisty Imada al Rekaibiho, který útočníkovi zabránil odpálit se v kostele. Sám při tom zemřel. Lidé jej opěvují jako hrdinu, informace o jeho činu se šíří především na sociálních sítích.

Hero Police Officer (Major) Imad al-Rekaibi killed while preventing suicide bomber from entering the church in Alexandria - Egypt ?? https://t.co/HvhU37oed0

— Muhanad Seloom (@M_Seloom) 9. dubna 2017

Rekaibi si podle uživatelů zaslouží chválu, protože položil svůj život, aby zachránil velké množství lidí před téměř jistou smrtí. K útoku se přihlásila teroristická organizace Islámský stát. 

Jenan Moussa, reportér stanice Al Aan policistovu fotku sdílel se slovy: „To je egyptský policista, který zabránil sebevražednému atentátníkovi ve vstupu do kostela Alexandrii“. Muhaned Seloom, politický analytik z Londýna, který se specializuje na konflikty na Středním východě, retwetoval fotku Rekaibiho a napsal: „Hrdina policista Imad al-Rekaibi byl zabit, když se snažil zabránit sebevražednému atentátníkovi ve vstupu do kostela v Alexandrii“.

V kostele v Alexandrii byl také koptský patriarcha Tavardos II., který v kostele celebroval slavnostní mši. Podle slov jeho tajemníka však odešel z kostela ještě před útokem a je v pořádku a nezraněn.

Emad alRokeby, Egyptian police officer paid the ultimate sacrifice to prevent suicide-bomber from entering St. Mark’s Church in #Alexandria. pic.twitter.com/wNcs0mzzsJ

— Rudaw English (@RudawEnglish) 9. dubna 2017

Nešlo přitom o jediný útok. Exploze v kostele ve městě Tanta zabila podle dosud průběžně upřesňovaných údajů ministerstva zdravotnictví 27 lidí a 78 zranila. Útoky přišly o Květné neděli, jíž pro křesťany začíná pašijový týden.

Papež František v dnešním kázání při slavnostní mši na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu atentáty v Egyptě odsoudil a vyjádřil soustrast tamní koptské ortodoxní církvi i celému egyptskému národu. Za oběti i zraněné se modlí, řekl. Útoky odsoudila i Rada bezpečnosti OSN, generální tajemník této organizace António Guterres, americký prezident Donald Trump a české ministerstvo zahraničí.

Témata:  teroristické útoky v Egyptě Egypt sebevražedný atentát

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy