Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tunisan Amri podle policie spáchal berlínský útok sám

Anis Amri
Anis Amri
Foto: Reprofoto YouTube

Berlín - Tunisan, který loni v prosinci spáchal teroristický útok na vánoční trh v Berlíně, neměl žádné komplice. Německé státní zastupitelství dnes uvedlo, že to vyplývá z jeho vyšetřování útoku, který si vyžádal 12 obětí, včetně jedné Češky.

Němečtí vyšetřovatelé uvedli, že nenašli žádný důkaz o tom, že by se někdo další podílel na plánování nebo provedení útoku z 19. prosince.

Mladý Tunisan tehdy poblíž centra Berlína zastřelil polského řidiče kamionu, s nímž pak najel do vánočního trhu na asi pět kilometrů vzdáleném náměstí Breitscheidplatz v západní části německé metropole.

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére (CDU) je přesvědčen, že teroristu Anise Amriho bylo možné zatknout ještě před útokem v Berlíně. Tunisan tam krátce před Vánoci najel kamionem do lidí na trhu, zahynulo 12 osob.

Německé úřady už před útokem sice Amriho považovaly za potenciálně nebezpečného, nakonec ale kvůli nedostatku důkazů sledování zastavily. Vrátit ho zpět do Tuniska se jim také nepodařilo.

Možná pochybení bezpečnostních složek a politiků zkoumá vyšetřovací komise v Severním Porýní-Vestfálsku, kde se Amri vedle Berlína nejčastěji zdržoval.

Témata:  Německo Anis Amri teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně

Aktuálně se děje

20. května 2024 21:54

Litva: Ukrajina by měla mít více svobody při útocích na cíle v Rusku

Západní spojenci Ukrajiny by měli zrušit omezení na použití zbraní dodaných na Ukrajinu a dopřát Kyjevu více svobody při útocích na cíle v Rusku. V pondělí to během rozhovoru prohlásil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy