Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Británii objevili velmi cenný zlatý poklad, nikdo se k němu nehlásí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Londýn – Už loni byl v piánu objeven zlatý poklad, až dosud se k němu ale nikdo nepřihlásil. Britské úřady tak varují, že mince zřejmě připadnou nálezci a škole, které piáno v tuto chvíli patří.

Úřady stále nevědí, kdo je právoplatným dědicem zlatého pokladu nalezeného loni v pianu. Je tak možné, že nečekané bohatství spadne do klína škole, která nástroj vlastní, a ladiči, který jej objevil. Pár, který měl piano doma po tři desetiletí, než jej daroval škole, tak dle agentury AP možná přijde zkrátka.

Poklad byl objeven loni, když škola poslala nástroj k naladění. Ladič objevil pod klaviaturou pečlivě uložených 913 zlatých mincí z 19. a začátku 20. století o celkové váze šest kilogramů. Úřady nenechaly poklad oficiálně ohodnotit. Podle Petera Reavilla z Britského muzea má ale cenu takové sumy, která „může člověku změnit život".

Vyšetřování ani výzva veřejnosti však nepřinesly žádné poznatky o tom, kdo mince do piana schoval. Příjmy z předmětů prohlášených za poklad se podle AP obecně dělí mezi nálezce a majitele, v tomto případě školu v Bishop's Castle v anglickém hrabství Shropshire.

Předtím 33 let nástroj vlastnili Graham a Meg Hemmingsovi, kteří jej loni darovali škole poblíž svého bydliště. Meg Hemmingsová ale žádnou hořkost kvůli tomu, že jí uniklo něco, co měla tak dlouho přímo „pod nosem", necítí. „Smutné je to, že příběh nemá konec," dodala s odkazem na neúspěšné pátrání po někdejším majiteli a jeho dědicích.

Témata:  Velká Británie poklady

Aktuálně se děje

20. května 2024 21:54

Litva: Ukrajina by měla mít více svobody při útocích na cíle v Rusku

Západní spojenci Ukrajiny by měli zrušit omezení na použití zbraní dodaných na Ukrajinu a dopřát Kyjevu více svobody při útocích na cíle v Rusku. V pondělí to během rozhovoru prohlásil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy