Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jižně od Korejského poloostrova začaly americko-japonské manévry

Japonská armáda, ilustrační foto
Japonská armáda, ilustrační foto
Foto: Japan Ground Self-Defense Force

Washington - Jižně od Korejského poloostrova zahájilo společné vojenské manévry s japonským námořnictvem seskupení amerických bojových plavidel v čele s letadlovou lodí USS Carl Vinson.

Oznámilo to velení amerického vojenského loďstva. Z japonské strany se cvičení účastní dva křižníky.

Podle amerického velení jde o "obvyklé" manévry, které mají prověřit obranné činnosti loďstva a jeho manévrovací zdatnost. Od počátku roku, kdy skupina lodí vedená USS Carl Vinson vyplula z amerického San Diega, se zapojila do tří společných vojenských cvičení s Japonskem. Poslední z nich se uskutečnilo v březnu.

Americké velení uvedlo, že nynější manévry se konají během plavby námořního seskupení na sever do západního Tichomoří. Minulý týden Bílý dům oznámil, že vyslal "válečné loďstvo" jako varování Severní Koreji za její jaderné a raketové testy.

Témata:  U.S. Navy Japonská armáda Severní Korea USS Carl Vinson

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy