Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mise OBSE po nedělním incidentu pozastavila hlídky na Luhansku, ale mandát plní dál

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Kyjev - Pozorovatelská mise OBSE na východě Ukrajiny dnes pozastavila hlídky na povstaleckém území v Luhanské oblasti. Důvodem je nedělní incident, kdy vůz OBSE najel na území ovládaném proruskými vzbouřenci na protitankovou minu.

Exploze zabila amerického člena mise a dva další, Čecha a Němce, zranila. Tělo podle agentury TASS povstalci ještě v neděli večer předali ukrajinské straně. Život zraněných není ohrožen.

"Dnes hlídky nikam nevyjíždějí. Jestli budou pracovat zítra, se zatím neví," citovala agentura separatistů LuhanskInformCentr LIC vyjádření nejmenovaného zdroje z OBSE.

Šéf pozorovatelů Ertugrul Apakan v dnes zveřejněném prohlášení zdůraznil, že mise přes tento nešťastný incident bude v práci pokračovat. "Bez ohledu na tuto tragédii jsme odhodláni dál plnit svůj mandát a přispívat k zajištění míru pro lid Ukrajiny," citoval list Ukrajnska pravda z textu.

O nutnosti pokračovat v misi OBSE na východě Ukrajiny dnes ve Vídni hovořil i aktuální předseda organizace, rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz. "Byl to tragický den pro nás všechny, je však třeba poznamenat, že jsme vždy o riziku věděli a bylo jasné, že tato mise není jen vážná, ale i nebezpečná. Teď děláme vše pro pečlivé vyšetření (výbuchu)," řekl šéf rakouské diplomacie rozhlasové stanici Ö1.

Témata:  OBSE Ukrajinská krize Luhanská lidová republika

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy