Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruský premiér Medveděv se kriticky vyjádřil k cenzuře v umění

Dmitrij Medveděv
Dmitrij Medveděv
Foto: kremlin.ru

Moskva - Ruský premiér Dmitrij Medveděv dnes na kulturním fóru vládní strany Jednotné Rusko kritizoval cenzuru v umění.

Stát by podle něj měl v rámci zákonů zajistit svobodu umění a kultury, informovala agentura Interfax. Šéf vlády tak reagoval na rozruch kolem ještě nedokončeného filmu o životě posledního ruského cara Mikuláše II., o kterém již nyní někteří kritici tvrdí, že uráží náboženské cítění pravoslavných věřících.

"Je zřejmé, že úzce politický přístup ke kultuře v moderní době není přijatelný. Pokud se nechceme vrátit do časů, kdy kulturu tvrdě regulovali shora. Vládní úředníci, politici a obecně všichni občané by v sobě měli potlačit nutkání vysvětlovat umělci, co by měl dělat," řekl Medveděv.

Premiér tak nepřímo reagoval na kauzu o snímku Matilda, který zamíří do kin v říjnu a pojednává o vztahu budoucího ruského cara Mikuláše II. a baletky Matildy Kšesinské.

Ruská poslankyně Natalja Poklonská předala prokuratuře výsledky předběžného zkoumání filmu, podle něhož snímek uráží náboženské cítění a důstojnost velké části pravoslavných věřících. Komise, která se obsahem filmu zabývala, přitom vydala svoje hodnocení jen na základě jedné ukázky a scénáře.

Témata:  Dmitrij Medveděv Rusko umění

Aktuálně se děje

16. května 2024 19:58

Policie propustila muže z incidentu u pražského baru

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Volodymyr Zelenskyj na jednání v Praze. (7.7.2023)

Zelenskyj nešetří Západ. Zmínil strach z porážky Ruska na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev.