Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump nechce zveřejnit daňové přiznání, dříve ale hovořil jinak

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Washington - Ministr financí USA Steve Mnuchin ve středu uvedl, že prezident Donald Trump nemá v úmyslu zveřejnit své daňové přiznání, protože američtí občané mají o stavu jeho financí spoustu informací.

Tradice zveřejňování prezidentských daňových výkazů přitom v USA trvá desetiletí. Během volební kampaně i po inauguraci Trump prohlašoval, že své daňové přiznání nemůže zveřejnit kvůli auditu berního úřadu IRS. O údajném auditu ale podle AP neexistují důkazy.

"Pokud se rozhodnu kandidovat, rozhodně zveřejním svá daňová přiznání. Udělám to rád," prohlásil Trump v roce 2014.

"Prezident žádný takový úmysl nemá. Zveřejnil už spoustu informací, podle mě víc než kdokoli jiný. Americká veřejnost má takových informací mnoho," řekl Mnuchin. Podle agentury AP se jeho prohlášení zdá být definitivní.

Ministr financí komentoval Trumpovy daně na tiskové konferenci věnované prezidentskému návrhu na robustní snížení daní. Na dotazy novinářů, jak by tento krok ovlivnil majetkové poměry prezidenta a jeho rodiny, odmítl Mnuchin odpovědět.

Bílý dům chce snížit daně z firemních zisků z 35 na 15 procent i nižší zdanění jednotlivců. Reforma, kterou ještě musí schválit Kongres, má podpořit hospodářský růst a zajistit pracovní místa i prosperitu americké střední třídě.

Republikánští zákonodárci Trumpův daňový plán převážně vítají. Považují ho za základ pro jednání v Kongresu a předpokládají, že před uzákoněním ještě projde změnami. Demokratičtí zákonodárci kritizují, že plán počítá s daňovými úlevami i pro lidi s nejvyššími příjmy.

Témata:  Donald Trump majetková přiznání USA

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy