Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na valnou hromadu švýcarské banky Credit Suisse pronikli aktivisté z Greenpeace

Credit Suisse, ilustrační fotografie
Credit Suisse, ilustrační fotografie
Foto: Credit Suisse

Curych - Na výroční valnou hromadu švýcarské banky Credit Suisse dnes pronikli aktivisté z hnutí Greenpeace. Transparentem vyjádřili protest proti jejím obchodním vztahům s podniky stojícími za projektem ropovodu Dakota Access v USA.

Aktivisté rozvinuli transparent kritizující ropovod během projevu generálního ředitele banky Tidjaneho Thiama.

"Jsem demokrat a velký zastánce svobody projevu," reagoval Thiam. "Budu pokračovat ve svém projevu. Každý má právo vyjádřit svůj názor," dodal. Transparent byl po zhruba 15 minutách stažen.

Credit Suisse podle agentury Reuters tvrdí, že se na financování projektu Dakota Access (DAPL) nepodílí. Přiznala ale, že má obchodní vztahy s podniky, která za projektem stojí. Ropovod za 3,8 miliardy dolarů (93,6 miliardy Kč) má spojit ropná pole Severní Dakoty s rafineriemi ve státě Illinois.

Administrativa exprezidenta Baracka Obamy koncem roku zrušila povolení pro výstavbu konečného úseku ropovodu, který podle odpůrců narušuje posvátná území Siouxů a ohrožuje zdroje pitné vody. Nový prezident Donald Trump však zákaz zrušil.

Témata:  Credit Suisse Greenpeace USA

Aktuálně se děje

16. května 2024 15:19

Útok na Fica byl politicky motivovaný. Policie prošetřuje video se zadrženým útočníkem

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy