Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Afghánské síly přišly v boji s radikály o stovky lidí

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Kábul - Boj proti radikálnímu hnutí Islámský stát je pro vojáky vysilující. Afghánské bezpečnostní síly zaznamenávají stále vysoké ztráty v boji s islamisty.

Podle americké zvláštní generální inspekce pro obnovu Afghánistánu SIGAR zahynulo jen v lednu a v únoru přes 800 jejich příslušníků. Dalších téměř 1330 jich utrpělo zranění.

Podle SIGAR zahynulo v prvních deseti měsících roku 2016 nejméně 6 785 afghánských vojáků a policistů. Civilistů přišlo o život 3498 a dalších 7920 jich utrpělo zranění. Od ledna do března tohoto roku bylo zabito 715 civilistů a zraněno jich bylo 1466.

Ve své zprávě inspekce uvádí, že ztráty v boji proti radikálnímu hnutí Taliban a dalším povstalcům "jsou nadále šokující". Bilance obětí je za období od 1. ledna do 24. února.

Údaje byly shromážděny na základě hlášení amerických armádních pozorovatelů a mohou se lišit od oficiálních statistik poskytovaných afghánskou vládou a jejími ministerstvy, upozornila agentura Reuters.

Témata:  Afghanistán Islámský stát armáda Afghanistán

Aktuálně se děje

18. května 2024 10:24

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy