Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Jakartě zemřel údajně nejstarší člověk světa, podle dokladů se narodil v roce 1870

Důchodci
Důchodci
Foto: Pixabay

Jakarta – Z Indonésie přišla zpráva o smrti muže Sodimejo, kterého tamní média označovala za nejstaršího člověka světa. Údajně mu bylo 146 let.

Podle agentury Reuters to dnes oznámila jeho rodina. Muž z ostrova Jáva, známý jako Mbah Gotho, měl v dokladech datum narození 31. prosince 1870 a místní úřady loni pravdivost tohoto údaje potvrdily. Reuters však dodává, že nebyla schopna mužův věk nezávisle ověřit.

Kdyby byl jeho věk potvrzen, šlo by o nejdéle žijícího člověka v zaznamenané historii lidstva. Podle Guinnessovy knihy rekordů zatím tento rekord patří Francouzce Jeanne Calmentové, která zemřela v roce 1997, když jí bylo 122 let a 164 dní.

Sodimeja kvůli zhoršujícímu se zdraví převezli minulý týden do nemocnice, sdělil jeho vnuk. Stařec už podle něj nechtěl jíst ani pít, trval ale na návratu domů, kde po pár dnech skonal. V pondělí byl pochován na místním hřbitově.

Sodimejo již loni řekl, že chce zemřít. Dokonce si prý koupil místo na hrob v blízkosti svých zesnulých dětí. Přežil deset sourozenců i všechny své děti. Jeden z jeho potomků loni uvedl pro deník The Daily Telegraph, že se praděd připravuje na smrt od svých 122 let.

Témata:  nejstarší lidé Indonésie zajímavosti senioři

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy