Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Makedonský prezident předá premiérský mandát vůdci opozice

Makedonie, ilustrační foto
Makedonie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Skopje - Makedonský prezident Ďorge Ivanov vůdci opozice Zoranu Zaevovi mandát k sestavení nové vlády zřejmě brzy přece jen dá.

Konstatují to dnes místní média, podle nichž předseda sociálních demokratů hodlá vyhovět podmínce šéfa státu a zaručí se, že jeho koaliční kabinet se stranami makedonských Albánců zachová jednotný stát.

"Příští týden za ním (za prezidentem) půjdu ještě jednou, abych mu řekl, že garantujeme zachování a podporu jednoty státu. Garantujeme svrchovanost a územní celistvost Makedonie," citoval zpravodajský server 24vesti.mk prohlášení Zaeva.

Makedonie ještě šest měsíců po předčasných parlamentních volbách nemá novou vládu. Volby vyhrála doposud vládnoucí strana expremiéra Nikoly Gruevského VMRO-DPMNE, ale jen těsně a nedokázala získat do koalice žádného partnera mezi stranami zastupujícími albánskou menšinu, když odmítla jejich podmínky. Naproti tomu Zaev se třemi těmito stranami koalici dojednal s určitými ústupky.

Gruevski Zaeva obvinil, že splněním podmínek Albánců umožní změnit ústavní pořádek, což povede k rozpadu státu. Prezident Ivanov, který vyšel rovněž z VMRO-DPMNE, proto doposud odmítal Zaevovi svěřit mandát k sestavení nové vlády, a to přes silný tlak USA a EU.

Témata:  Makedonie Ďorge Ivanov

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy