Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Albánská opozice žádá demisi vlády, premiér prý chce zmanipulovat volby

Lidé
Lidé
Foto: Pixabay

Tirana - Parlamentní volby se mají v Albánii konat 18. června. Podle opozice je chce ale premiér Edi Rama zmanipulovat, uspořádala proto dnes protivládní protest. Západní země včetně USA doporučují svým občanům, aby se od demonstrace drželi dál.

Představitelům EU a USA se dialogu mezi znesvářenými albánskými stranami docílit nepodařilo. Na hlavní třídě v Tiraně se setkalo několik tisíc stoupenců opozice. Na místě byl i lídr opoziční Demokratické strany Albánie (DP) Lulzim Basha, který se protestu zúčastnil spolu se svou manželkou a dcerou.

Opoziční strany se na protest proti vládnoucí Socialistické straně Albánie (PSSh) nezaregistrovaly do červnových voleb a hrozí, že se budou muset konat bez nich.

PSSh minulý týden stáhla svého kandidáta na starostu ve městě na západě země, čímž volby zrušila. Rozhodnutí zdůvodnila obavami z demonstrace stoupenců opozice, jejichž protest se měl uskutečnit v den voleb.

Témata:  Albánie Edi Rama demonstrace

Aktuálně se děje

16. května 2024 9:38

Putin a další světoví lídři odsoudili útok na Fica

Ruský prezident Vladimir Putin poslal slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové telegram v souvislosti s atentátem na premiéra Roberta Fica. Kreml útok na předsedu vlády odsoudil jako naprosto nepřijatelný, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy