Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak to chodí v německých ubytovnách pro migranty? Bývalý zaměstnanec promluvil

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín – Organizované arabské zločinecké gangy se v azylových střediscích v Berlíně pokouší rekrutovat mezi migranty nové dealery drog, jiné obyvatele se pak pokouší vydírat. Informují o tom německá média.

Andreas Meyer, bývalý zaměstnanec jednoho z přistěhovaleckých center v Berlíně, tvrdí, že v noci u center zastavují limuzíny s arabskými zločinci, kteří zaměstnávají mladé běžence ve věku 18 až 20 let. Ti se pak zapojují do obchodu s drogami. Jeho slova přinesl list Die Zeit.

Meyer řekl, že jednání mezi gangstery a migranty trvají asi půl hodiny a migranti pak dostávají drogy jako marihuana nebo heroin, které jsou určeny k dalšímu prodeji. Média o otázce nechtějí mluvit, tvrdí.

Benjamin Jendro z berlínské policejní unie souhlasí s Meyerem a říká: „Mladí uprchlíci tady nemají nikdo, kdo by je zastavil. Vidí vrstevníky, kteří se prohání v Audi Q8 a slyší, jak snadné je se k němu dostat - a chtějí to taky. Nemůžete jim to mít za zlé.“

Gangy najímají migranty také proto, že nemají dřívější záznamy o trestné činnosti v Německu a v případě, že jsou nezletilí, nemohou být postaveni před soud pro dospělé. „U [arabských] gangů neexistuje žádné riziko,“ řekl Jendro s tím, že většina přistěhovalců nikdy nebude uvedena do vnitřního kruhu organizací. Dokonce i když policie migranty chytí, nedokáží orgánům poskytnout žádné relevantní informace.

Arabské gangy také podle médií podnikají v oblasti ubytovávání migrantů, často nafukují ceny a běžence vydírají. Gangy berou peníze i od migrantů, kteří nežijí v obytných prostorech. Organizovaní zločinci nejsou jediní, kdo se snaží působit v azylových domech – mnozí již varovali před radikálními islamistickými salafisty, kteří tato zařízení navštěvují pod maskou charitativní činnosti. Německý investigativní novinář Shams Ul-Haq tvrdí, že islámský radikalismus je hojný v azylových domech po celém Německu.

Témata:  Německo uprchlíci arab

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy