Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za války v Bosně bylo znásilněno 3000 mužů a chlapců, oběti ze strachu často mlčely

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Sarajevo - Během války v Bosně a Hercegovině nebyly znásilňovány pouze ženy. Podle zprávy Williamsova institutu Kalifornské univerzity v Los Angeles (UCLA) bylo v letech 1992 až 1995 sexuálně napadeno asi 3000 chlapců a mužů

"Sexuální násilí vůči mužům a chlapcům, jež bylo spojeno s konfliktem, zůstává jednou z nejméně zdokumentovaných oblastí hrubého porušování lidských práv, které se odehrávalo," stojí ve zprávě Williamsova institutu.

"Většina nahlášených případů se odehrála ve vazbě či v koncentračních táborech, v nichž byli civilisté drženi v otřesných podmínkách, byly však zdokumentovány i případy, kdy byli muži znásilněni během rabování, domovních prohlídek a výslechů," uvádí dále zpráva.

Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) podle Williamsova institutu k ustanovení, že znásilňování představuje porušení "zákonů a zvyklostí války" a je zločinem proti lidskosti sice přispěl, přesto však sexuální násilí vůči chlapcům a mužům během války v Bosně a Hercegovině bývá příliš často popíráno.

Stigma spojené se znásilněním a strach ze zostuzení jsou důvody, proč některé oběti znásilnění neoznámily, a bosenské zákony podle zprávy k řešení těchto incidentů nestačí.

Policisté prý nemají patřičné školení k vyšetřování podobných případů a u soudců a soudních znalců je problém s citlivostí vůči obětem sexuálního násilí a ochranou jejich soukromí v průběhu vyšetřování a soudních stání.

Témata:  znásilnění Bosna a Hercegovina válka v Jugoslávii lidé

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy