Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozhovory mezi šíitskými povstalci a zástupci jemenské vlády pokračují, Al-Kaida se stahuje

Ajmán Zavahrí, vůdce teroristické sítě Al-Káida
Ajmán Zavahrí, vůdce teroristické sítě Al-Káida
Foto: Reprofoto YouTube

Saná - Radikálové z Al-Káidy se dnes začali stahovat ze dvou měst poblíž jihojemenského Adenu. V Kuvajtu zatím pokračují rozhovory mezi šíitskými povstalci a zástupci jemenské vlády.

Konflikt mezi šíity a jemenskou vládou trvá od roku 2014, kdy šíité obsadili Saná. O život přišlo přes 6000 lidí a zranění utrpělo 30.500 osob. Z domovů odešlo 2,8 milionu Jemenců.

Al-Káida využívá tohoto konfliktu k bojům o území na jihu a východě země. V dubnu utrpěla porážku ve své baště, východojemenském městě Mukallá. Přišla tak podle agentury Reuters o dva miliony dolarů, které tam získávala denně z daní vybíraných v přístavu a z pašování pohonných hmot.

Teď její zástupci souhlasili se stažením z měst Zindžibár a Džaár v jižní provincii Abján. Svědci citovaní Reuters viděli z měst odjíždět několik desítek bojovníků, kteří u sebe měli zbraně.

Ve středu se v Kuvajtu konala druhá schůzka a obě strany se na ní dohodly na sestavení pracovních výborů, které budou odděleně jednat o samostatných tématech - o politických otázkách, o bezpečnosti a o osvobození vězňů.

Témata:  Jemen Al-Káida

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy