Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve světě je 31 milionů uprchlíků, varuje organizace

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Ženeva - Norská rada pro uprchlíky (NRC) a Středisko pro monitoring vnitřně vysídlených osob (IDMC) dnes zveřejnily zprávu, podle které je nyní na světě 31 milionů vnitřních uprchlíků. Kvůli válce, násilnostem či přírodním katastrofám sice loni opustili své domovy, zůstalo ale nadále na území své vlastní země.

Oproti roku předcházejícímu je číslo o 3,3 milionu vyšší. Pozornost světa se více upírá k lidem, kteří prchají mimo hranice svých zemí. Osudy těch, kteří musejí opustit své domovy, útočiště ale naleznou na jiném místě své vlasti, jsou často ze strany mezinárodního společenství neprávem opomíjeny.

Vnitřní vysídlení v důsledku přírodních pohrom a válek se přitom dotklo loni lidí ve 125 zemích světa.

Před ozbrojenými konflikty a násilím loni v rámci své země uteklo podle zprávy 6,9 milionu lidí, 24,2 milionu prchlo před řáděním živlů. Nejvíce vnitřně vysídlených přitom organizace napočítaly v subsaharské Africe, která tak předstihla Blízký východ.

Nejvíce uprchlíků, kteří nepřekročili hranici, bylo loni v Konžské demokratické republice. Zpráva organizací situaci v této středoafrické zemi označuje za "přehlíženou uprchlickou krizi".

Až po Kongu následovaly Sýrie, Irák a Afghánistán, které se potýkají s dlouhodobými válečnými konflikty s mezinárodní účastí.

V první desítce se umístila také Nigérie, kde řádí islamističtí radikálové z Boko Haram, občanskými válkami zmítané země Jemen a Jižní Súdan, ale například i Indie.

Témata:  uprchlíci Kongo humanitární krize Norsko

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

VIDEO: Ukrajinci zaútočili v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy