Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská ekonomika poroste, pomůže jí ropa, předvídá světová banka

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Podle Světové banky (SB) ruská ekonomika počínaje letošním rokem poroste. Po dvou letech problémů jí pomohou vyšší ceny ropy a její rostoucí produkce, která dosáhne nových postsovětských maxim.

Letošní růst HDP Ruska banka odhadla na 1,3 procenta, pro rok 2018 a 2019 počítá s 1,4 procenta. V odhadu pracuje s cenami ropy kolem 55 amerických dolarů za barel v letošním roce, 60 dolarů pro rok 2018 a 61,5 USD v roce 2019.

V příštích letech předpokládá banka na základě odhadu Mezinárodní agentury pro energii, že poroste vlastní ruská ropná těžba. Měly by se do ní zapojit i malé a střední energetické podniky.

Následné zvýšení spotřeby a oživení investičních aktivit podle banky povzbudí v roce 2018 i v Rusku chystané mistrovství světa ve fotbale.

Inflace se má podle odhadu ustálit kolem cílových čtyř procent stanovených ruskou centrální bankou. Dlouhodobě ale ruskou ekonomiku podvazuje nízká produktivita, dodala Světová banka.

Témata:  Rusko Světová banka (World Bank, zkratka WB) ekonomika

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

20. května 2024 8:20

Íránský prezident Ebráhím Raísí a ministr zahraničí zemřeli při pádu vrtulníku

Íránský prezident Ebráhím Raísí a ministr zahraničních věcí Hosejn Amír Abdollahján zahynuli při pádu vrtulníku, který se v neděli v husté mlze zhroutil v hornatém terénu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy