Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nepokoje v Brazílii: Demonstranti poničili vládní budovy, byla povolána armáda

Brazilská vlajka
Brazilská vlajka
Foto: Pixabay

Brasília - Nepokoje v brazilských městech včetně metropole, které jsou spojeny s požadavky na odstoupení prezidenta Michela Temera, prudce sílí. Brazilská vláda povolala armádu k ochraně ministerských budov v hlavním městě.

Ve středu v metropoli demonstranti poničili několik vládních budov; způsobili požár ministerstva zemědělství a na ministerstvu kultury rozbili skleněné výplně vchodových dveří. Policie pak evakuovala budovy všech ministerstev a proti demonstrantům použila slzný plyn.

Podle sdělení ministerstva obrany bylo na ochranu vládních objektů nasazeno 1500 vojáků. Ministerstvo vnitra vydalo varování před použitím střelných zbraní při protestech, při nichž byla údajně jedna osoba zraněna. Zvláštní ochranu má podle Temerova středečního dekretu i prezidentský palác.

Demonstrace svolala brazilská levice a odbory ve snaze podpořit požadavek na odstoupení prezidenta, kterého generální prokuratura viní z korupce a maření spravedlnosti. Nynější vlnu protestů odstartovala před týdnem informace v brazilském tisku o zvukové nahrávce, na níž Temer odsouhlasil uplacení bývalého předsedy dolní komory parlamentu Eduarda Cunhy.

Temer v posledním týdnu několikrát řekl, že neodstoupí. V posledních dnech ale ztrácí podporu čím dál většího počtu lidí, včetně své Strany brazilského demokratického hnutí (PMDB).

Témata:  demonstrace v Brazílii Brazílie

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy