reklama

Inspirací byl Bataclan

Manchester se vzpamatovává z nejhoršího teroristického útoku ve Spojeném království od 7. července 2005, kdy sebevražední atentátníci vycvičení Al-Káidou v londýnské hromadné dopravě zabili 52 cestujících, připomíná Bergen. Bilancuje, že pondělní útok na manchesterský koncert Ariany Grande připravil o život nejméně 22 lidí a podle úřadů ho rovněž provedl sebevražedný atentátník.

Sebevražedné útoky jsou v Británii velmi vzácné a manchesterský masakr je ve skutečnosti prvním svého druhu od londýnských útoků před 12 lety, uvádí profesor. Vysvětluje, že podobně jako šílení střelci ve školách, také teroristé studují předchozí útoky, a proto si útok na koncert Ariane Grande mohl vzít některé podněty z úderu na pařížský klub Bataclan, který během vystoupení americké kapely Eagles of Death Metal dne 13. listopadu 2015, provedli útočníci vycvičení Islámským státem (IS), přičemž na místě zabili 89 lidí.     

"Útok v Manchesteru také mířil na koncert, kde vystupovala americká popstar a podobně jako útok na Bataclan měl způsobit masivní počet obětí," pokračuje analytik. Přiznává, že mnoho otázek ohledně útoku v Manchesteru zůstává nezodpovězených, především pak to, zda pachatel jednal sám, či měl komplice, jak by mohlo naznačovat zatčení další osoby manchesterskou policií, byť její napojení na útok není jasné.

Bergen pokládá také otázky, zda IS či Al-Káida atentátníka pouze inspirovaly, řídily, případně rovnou vycvičily a zda nrbyl ve spojení - ač se to zdá jako málo pravděpodobné - s jinou než džihádistickou skupinou. V úterý se totiž k zodpovědnosti přihlásil IS s tvrzením, že to byl "voják chalífátu", kdo odpálil bombu, podotýká odborník. Dodává, že pokud se IS přihlásí k nějaké akci, většinou to má nějaké opodstatnění, byť v tomto momentu není zřejmé, zda skupina nechce pouze získat kredit z útoku svého sympatizanta, či IS atentátníka skutečně řídil, ba dokonce vycvičil.

"Jde o toto: Když Omar Mateen 12. června 2016 zabil 49 lidí v nightclubu v Orlandu na Floridě, IS - v prohlášení vydaném po útoku - popsal Mateena jako vojáka chalífátu navzdory skutečnosti, že Mateen neměl žádný výcvik či instrukce od IS, ale místo toho se skupinou jednoduše inspiroval," píše Bergen. Připomíná, že podle BBC do Sýrie a Iráku odcestovalo okolo 850 militantů z Británie, aby podpořili či bojovali za skupiny jako IS, přičemž na polovinu se jich vrátilo zpět.

Peroxid vodíku může být stopu  

Jak vyšetřovatelé rozplétající tragédii v Manchesteru, klíčovou otázkou bude podívat se na materiál, z něhož útočník sestrojil bombu, konstatuje profesor. Vysvětluje, že když IS a Al-Káida v poslední dekádě útočily či plánovaly útok na Západě, vždy použily bomby na bázi peroxidu vodíku, protože získat vojenské výbušniny nebo dynamit je pro potenciální teroristy v západních zemích prakticky nemožné.  

Peroxid vodíku je podle experta naopak dobře dostupný, jelikož se používá k odbarvování vlasů, přičemž bomby na jeho bázi byly použity při útocích v Londýně v roce 2005, neúspěšném útoku Al-Káidy na newyorské metro v roce 2009, stejně jako v pařížských útocích v roce 2015 a atentátech v Bruselu o rok později, které již řídil IS. Pokud by i v Manchesteru byla použita peroxid-vodíková bomba, musela zřejmě vzniknout v nějaké improvizované zvláštní výrobně, jelikož tyto typy výbušnin není lehké sestrojit z důvodu toxicity a nestability potřebných substancí, poukazuje Bergen.   

"Bomba na bázi peroxidu vodíku by také naznačovala jistý výcvik, jelikož sestavení jedné z těchto bomb není obecně něco, co dokážete jednoduše po přečtení návodu na internetu," uvádí profesor. Připomíná, že při útoku Al-Káidy v Londýně v roce 2005 si pachatelé pronajali byt, který využili jako výrobnu pro míchání chemikálií. Při vaření nosili ochranné masky kvůli vysoké toxicitě užívaných materiálů a pořídili si velký mrazící box , aby mohli udržovat nestabilní složky výbušniny chlazené, dodává expert.

Stejně tak Najibullah Zazi, Al-Káidou vycvičený atentátník, který se pokusil v roce 2009 zaútočit v newyorském metru, si pronajal motelový pokoj v oblasti Denveru, kde zkonstruoval své nálože a následně je převážel autem na Manhattan, vysvětluje odborník. Doplňuje, že FBI naštěstí obdržela tip od britských tajných služeb krátce předtím, než Zazi odjel do New Yorku a terorista byl zatčen.