Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poučili se Syřané? Armáda se vrací na základnu, kterou poničily americké Tomahawky

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Damašek – Po více než měsíci se na syrskou vojenskou základnu Šajrát vrací syrská letadla. Základna se dne 6. dubna 2017 stala terčem amerického leteckého útoku, který přišel jako odveta za chemický útok ve městě Chán Šajchún.

Syrská armáda zahájila stěhování stíhacích letadel a personálu zpět na základnu Šajrát u Homsu, uvádí americká stanice NBC s odkazem na prohlášení tří amerických činitelů v oblasti obrany.

Šajrát je přistávací plocha, kterou Američané zasáhli 59 střelami Tomahawk v reakci na chemický útok na civilisty údajně spáchaný režimem syrského prezidenta Bašára Asada. Plynový útok, ke kterému došlo 4.dubna ve městě Chán Šajchún, měl být podniknut právě z této letecké základny.

Syrská armáda nechala opravit některé poškozené části infrastruktury a v posledních dnech začal také na letiště stěhovat svá letadla Su-22s a MiG-23s. „Budou odtamtud zase brzy létat,“ řekl jeden americký obranný činitel.

Žádný z úředníků však podle stanice nedokázal říci, zda má syrský režim na základně uskladněny další chemické zbraně.

USA se při dubnovém útoku záměrně vyhnuly bombardování té části základny, u které panovalo podezření, že tam Syřané mohou mít uložené chemikálie, uvádí NBC.

A mohl by Syřané používat základnu k dalším útokům chemickými zbraněmi? „Mohli, ale doufejme, že se minule poučili,“ dodal jeden ze zdrojů u ministerstva obrany.

Témata:  Sýrie Armáda Sýrie U.S. ARMY

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy