Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Budeme ještě agresivnější. Vrací se zpět éra krádeží informací, zní z USA

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington – Šéf americké Ústřední zpravodajské služby CIA Mike Pompeo v úterý varoval, že se jeho agentura vrací do doby, kdy šlo především o „krádeže tajemství“. Špionážní agentura bude „agresivnější“, řekl.

Pompeo v úterý prohlásil, že „jsme zpátky v podnikání s krádežemi informací“. Svými slovy se nepřímo vyhradil proti slovům svého předchůdce. Bývalý ředitel CIA John Brennan v březnu loňského roku tvrdil naprostý opak, když pro média prohlásil, že USA „nekradou tajemství.“ „My odkrýváme. Zjišťujeme. Odhalujeme. Získáváme. Vyvoláváme reakci. Nabízíme to všechno,“ řekl Brennan.

Pompeo řekl, že jeho cíl jako ředitele je být více agresivní v říši skrytého shromažďování zpravodajských informací; jako konkrétní cíl zmínil neproniknutelnou Severní Koreu „Prezident zavedl řadu požadavků, které budou vyžadovat, aby byla CIA více agresivní,“ řekl Pompeo.

Napětí mezi USA a KLDR od Trumpovy inaugurace v lednu neustále roste, prakticky všichni přední národní bezpečnostní představitelé administrativy, včetně Pompea, od té doby navštívili Jižní Koreu. Severokorejci minulý víkend podnikli test balistických raket středního doletu, které dopadly do Japonského moře.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un, kterého prezident USA údajně označil za „šílence s jadernými zbraněmi“, přislíbil, že jeho země bude i dál rozvíjet jadernou raketu, která může udeřit na území USA.

Pompeův zřejmý útok na Brennana přišel ve stejný den, kdy jeho předchůdce svědčil před výborem Senátu o ruském vměšování do kampaně v roce 2016. Brennan řekl senátorům, že se obává, že se ruští agenti pokusili zasahovat do kampaně prezidenta Donalda Trumpa. Vyšetřování údajných vazeb mezi Trumpovou kampaní a Rusem je podle něj „opodstatněné.“

Brennan řekl, že si je „vědom informací a zpravodajských informací“, které odhalily údajný kontakt mezi Ruskem a lidmi z okolí Trumpa. „Nevím, zda taková tajná dohoda neexistovala nebo ne, ale vím, že tam byl základ informací pro vyšetřování,“ řekl Brennan výboru.

„To u mě vyvolává otázky o tom, zda Rusko bylo schopné získat ke spolupráci tyto jedince,“ řekl a dodal, že neví, zda ruské úsilí bylo úspěšné.

Témata:  CIA USA Rusko Mike Pompeo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy