Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americká administrativa ruší letité tradice? Nechce muslimům zorganizovat slavnostní recepci

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Washington – V sobotu začal muslimský posvátný měsíc ramadán. Během tohoto měsíce údajně prorok Mohamed obdržel první boží zjevení. Na paměť toho drží muslimové v měsíci ramadánu zvláštní půst. Už téměř 20 let jej recepcí slaví také americké ministerstvo zahraničí. Letos by to ale mohlo být jinak.

Jak píše list The Washington Post, úředníci ministerstva zahraničí v neděli uvedli, že „zkoumají“ možností, jak dodržet ramadán s večeří Iftar, při které muslimové po západu slunce ukončí svůj denní půst, nebo recepcí kolem svátku Eid al-Fitr (česky Svátek přerušení půstu), který trvá tři dny a který ukončuje ramadán. 

Pozvánky na tuto akci jsou obvykle posílány týdny předem. Vzhledem k tomu, že většina tradičních hostů letos žádné nedostala, objevují se spekulace, že žádná oslava ramadánu se tento rok na ministerstvu zahraničí konat nebude.

„Ministr zahraničí Rex Tillerson zřejmě rozhodl, že nebude hostit Eid al-Fitr,“ uvádí agentura Reuters. Tillerson prý odmítl doporučení ze strany Úřadu pro náboženství a globální záležitosti, který má obvykle podobné akce na starosti. Tradice začala před 18 lety, kdy americkou diplomacii vedla tehdejší ministryně zahraničí Madeleine Albrightová.

„Američtí velvyslanci jsou vyzýváni, aby oslavili ramadán prostřednictvím různých aktivit, které se konají každoročně na misích po celém světě,“ říká prohlášení ministerstva zahraničí, které nenabídlo žádné vysvětlení týkající se toho, proč se letos nebude u příležitosti Eid al-Fitr konat tradiční recepce.

Tillerson v pátek, tedy těsně před zahájením ramadánu, vydal prohlášení, ve kterém tento měsíc označil za dobu „úcty, štědrosti a sebereflexe“. „A co je nejdůležitější, je to čas pro rodinu a přátele a dávání almužny těm, kteří jsou méně šťastní,“ řekl.„Tentokrát nám všem připomíná společné hodnoty, harmonii a empatii, kterých si ceníme.“

Bílý dům pak vydal prohlášení prezidenta Donalda Trumpa, který popřál muslimům požehnaný měsíc, neopomněl ale zmínit také terorismus. „Amerika bude vždy stát po boku našich partnerů proti terorismu a ideologii, která jej pohání,“ uvádí se v prohlášení. 

„Ve své podstatě duch ramadánu posiluje povědomí o naší společné povinnosti odmítnout násilí, následovat mír a pomoci lidem v nouzi, kteří trpí chudobou nebo konflikty,“ napsal Trump. Připomněl i nedávné teroristické útoky ve Velké Británii a v Egyptě, které označil za „činy zkaženosti, které jsou v přímém rozporu s duchem ramadánu. Tyto úkony pouze zocelují naše odhodlání porazit teroristy a jejich zvrácenou ideologii.“

Američtí muslimové na jeho slova zareagovali rozpačitě. The Washington Post cituje některé vysoce postavené muslimů, podle kterých jsou jeho slova „urážlivá a skoro hrozná". Nelíbí se jim především to, že dobu posvátného měsíce rámuje otázkou terorismu. Asma T. Uddin, redaktor serveru AltMuslimah, řekl, že si myslí, že prohlášení Trumpa ukazuje jeho typický postoj k islámu, i když je méně naplněno strachem, než ta předchozí. Před rokem totiž Trump tvrdil: „Myslím, že islám nás nenávidí.“

I kdyby ministerstvo zahraničí rozeslalo pozvánky, mnoho muslimů se podle serveru akce nezúčastní z důvodu obav o rétoriku a politiku současné administrativy, řekl Ibrahim Hooper, mluvčí Rady pro americko-islámské vztahy. „Vzhledem k této islamofobní rétorice a návrhům antimuslimské politiky to vysílá zprávu, že američtí muslimové nejsou hodni, aby se zapojili. V Saúdské Arábii prezident Trump vůbec nezmínil miliony muslimských Američanů a jejich přínos pro společnost. On a jeho lidé chápou islám a muslimy jako cizí prvek, nebo bezpečnostní problém,“ dodal.

Témata:  USA muslimové ramadán Donald Trump Rex Tillerson

Aktuálně se děje

17. května 2024 8:57

Internet žije atentátem na Fica. EK tlačí na sociální sítě

Evropská komise vyzvala ve čtvrtek největší digitální platformy včetně Facebooku či TikToku, aby bojovaly proti jakýmkoli šířícím se dezinformacím založeným na záběrech ze středeční střelby na slovenského premiéra Roberta Fica. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Volodymyr Zelenskyj na jednání v Praze. (7.7.2023)

Zelenskyj nešetří Západ. Zmínil strach z porážky Ruska na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev.