Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krejčíř si stěžuje na podmínky ve vězení. Prý ho obtěžují krysy a štíři

Radovan Krejčíř
Radovan Krejčíř
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Pretoria - Rodina Radovana Krejčíře poslala e-mail jihoafrickému ministerstvu spravedlnosti. Stěžuje si v něm na to, že uprchlý český podnikatel žije v nelidských podmínkách. V cele mu prý dělají společnost štíři a hlodavci.

Krejčíř, jenž v roce 2005 uprchl z Česka před policejním vyšetřováním, žije v JAR od roku 2007 a od listopadu 2013 je za mřížemi. Odpykává si trest za pokus o vraždu, za únos a za obchod s drogami.

"Krejčířovi se podařilo uniknout bodnutí štíra a jako důkaz ho chytil. Kromě štírů navíc musí čelit i hlodavcům," stojí v dopisu, který byl odeslán z e-mailové adresy Krejčířovy rodiny v České republice.

"Nelidské podmínky, v nichž žije, se nezměnily, vážným problémem je, že mu jsou odepírány kontroly u lékaře," pokračuje e-mail. Rodina si rovněž stěžovala, že je Krejčíř držen v samovazbě.

Jihoafrické ministerstvo spravedlnosti potvrdilo, že e-mail obdrželo a s Krejčířovou rodinou komunikovalo. Stížnost předalo vězení Kgosi Mampuru II, kde si Krejčíř trest odpykává. Vedení věznice však tvrdí, že lidská práva Krejčíře neporušilo a že jeho samovazba je nutná z bezpečnostních důvodů.

Mluvčí ministerstva odmítl, že by Krejčířovi bylo lékařské ošetření odepíráno. Podle záznamů vězeňské nemocnice mezi letošním březnem a 9. květnem Krejčíř navštívil vězeňského lékaře více než pětkrát. "V reakci na tvrzení, že jeho celu zamořili štíři a hlodavci, byli na místo vysláni odborníci na potírání škůdců, kteří situaci vyřešili," uvedl mluvčí ministerstva spravedlnosti Logan Maistry.

Témata:  Radovan Krejčíř Jihoafrická republika věznice

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Dmitrij Peskov

Peskov: Kyjev a Kreml se před dvěma lety dohodli na mírové smlouvě, pak ji Ukrajina zrušila

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.