Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Europoslanci v Bruselu diskutovali o stavu médií v ČR

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel - V europarlamentu se dnes koná diskuse o riziku politického zneužívání médií v České republice. Eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová dnes v úvodu připomněla omezené pravomoci Bruselu v otázce svobody a plurality médií. Problematika se na program schůze dostala v první polovině května, tedy nedlouho poté, co v ČR na veřejnost pronikly "Babišovy nahrávky".

Malmströmová upozornila, že komise se může do věci vložit jen když je ohrožena unijní legislativa. To se v nynějším případě podle švédské komisařky neděje.

Místopředseda europarlamentu Pavel Telička (ANO) dnes prohlásil, že Babišův postup byl nepřijatelný. "Veřejně jsem to odsoudil a vyzval jej, aby vysvětlil, co přesně se stalo," upozornil s tím, že Babiš už není členem vlády. "Česká republika má funkční demokratické instituce, jejichž schopnost vypořádat se s takovýmito problémy není omezována," řekl Telička.

Luďek Niedermayer (za TOP 09), který vystoupil jménem evropských lidovců z EPP, upozornil, že důvodem dnešního jednání je chování "několika málo jednotlivců" a selhání několika jiných lidí v ČR. "Čtvrt století mladá demokracie a právní stát narazily na brutální sílu, se kterou někteří vrcholní politici prosazují své politické a ekonomické zájmy," míní Niedermayer. Připomněl význam veřejnoprávních médií a jejich ochrany.

Během zhruba hodinové diskuse byl jednací sál z velké části prázdný a debatu sledovalo jen několik desítek z více než 750 europoslanců. Babiš reagoval na twitteru poznámkou, že "chrabří europoslanci TOP 09 a KSČM dělají ostudu České republice. Před prázdným plénem. Přišlo asi 20 poslanců z 751. Skvělá akce."

Lidovecká europoslankyně, šéfka výboru pro rozpočtovou kontrolu Ingeborg Grässleová z Německa, kterou Babiš za její postoj k němu trvale kritizuje, míní, že dnešní debata je výjimečná. "Tohle není o České republice nebo o lidech v Česku. Tohle je o velmi unikátním systému," poznamenala a připomněla, že její výbor se konfliktem zájmů v ČR zabývá už od roku 2014. "Jde o konflikt zájmů, který EU nemůže ignorovat," zdůraznila s tím, že Babišovy firmy získaly z evropských peněz přes 5,1 miliardy korun.

Podle Pavla Poce (ČSSD) je třeba jasně říci, že v ČR nedochází k systematickému zneužívání médií vládou nebo jinou státní mocí prostřednictvím zákona nebo mediálních rad. "Jeden konkrétní politik - a bohužel zároveň místopředseda vlády - neodolal pokušení použít své impérium k posílení vlastní moci," poznamenal Poc.

Jan Zahradil (ODS) z frakce ECR poznamenal, že projednávání dnešního bodu je zbytečné a svoboda médií v ČR nijak ohrožena není. Na mediálním trhu existuje konkurence, nikdo nemá mediální monopol, neexistuje cenzura, novináře nikdo neohrožuje, funguje mediální legislativa, řekl. Podle Zahradilova názoru je dnešní debata především vyřizováním účtů mezi frakcemi evropských lidovců a evropských liberálů.

Témata:  Andrej Babiš Pavel Tělička Luděk Niedermayer EU

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy