Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zrušení amnestií je první krok, je třeba potrestat únosce Kováčova syna, říká Kiska

Andrej Kiska, slovenský prezident
Andrej Kiska, slovenský prezident
Foto: prezident.sk **www.prezident.sk**

Bratislava - Slovenský prezident Andrej Kiska ocenil zrušení Mečiarových amnestií. Doufá, že budou dopadeni a hlavně odsouzeni pachatelé únosu syna slovenského exprezidenta Michala Kováče do ciziny v roce 1995.

"Občané naší země mají velká očekávání a my nesmíme dovolit, aby jako u jiných kauz se nás za rok, za dva nebo za pět zeptali, jak je možné, že zase nikdo není odsouzen. To nesmíme připustit," uvedl Kiska.

Amnestie vydal v roce 1998 tehdejší slovenský premiér Vladimír Mečiar, jenž vykonával i některé prezidentské pravomoci, neboť Slovensko přechodně nemělo hlavu státu.

Z únosu Kováčova syna do Rakouska byla podezřelá tajná služba pod vedením svého tehdejšího šéfa Ivana Lexy, který by tak v případu zavlečení mohl stanout před soudem.

Lexa v reakci uvedl, že zmiňované rozhodnutí ústavního soudu ho nepřekvapilo. Vládní straně Směr-sociální demokracie (Směr-SD) premiéra Roberta Fica vytkl, že v názoru na zrušení amnestií otočila.

Témata:  Slovensko Andrej Kiska Vladimír Mečiar Michal Kováč

Aktuálně se děje

8. května 2024 20:32

Putinův mluvčí nechce přiznat, že za pokusem o vraždu Zelenského stojí FSB

Kreml uvedl, že nemá žádné prohlášení k ukrajinským tvrzením, že Kyjev překazil plán ruské Federální bezpečnostní služby (FSB) provést atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy