Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo kvůli běžencům automaticky anuluje všechna dětská manželství

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Berlín - Německo bude automaticky za neplatná považovat všechna manželství, v nichž je alespoň jeden z manželů mladší 16 let. O změně příslušných zákonů se vedla debata především kvůli vysokému počtu běženců z muslimských zemí, kde bývají sňatky dětí časté.

V létě loňského roku bylo svateb nezletilých celkem 1475. Ve 361 případech byl alespoň jeden z partnerů mladší 14 let, v dalších 120 mu bylo 14 nebo 15 let.

"V Německu nesmí existovat žádná dětská manželství," nechal se už dříve slyšet ministr spravedlnosti Heiko Maas (SPD), podle něhož děti nepatří před oltář, ale do školy.

Nová právní úprava, kterou v noci na dnešek schválil Spolkový sněm, stanoví, že všechna dětská manželství budou automaticky neplatná. U mladistvých ve věku 16 až 18 let si Německo ponechá možnost manželství uznat. Soud tak může učinit v případě, že tomu budou nahrávat okolnosti. "To může být třeba případ, když už v takovém vztahu jsou děti nebo je žena těhotná," uvedl ministr spravedlnosti.

Mění se i pravidla uzavírání manželství v Německu - do takového svazku bude možné vstoupit výhradně až po dosažení plnoletosti. Dosud to bylo výjimečně možné už v 16 letech, pokud byl druhý z partnerů plnoletý a povolil to německý soud.

Témata:  Německo manželství svatby muslimové

Aktuálně se děje

17. května 2024 8:57

Internet žije atentátem na Fica. EK tlačí na sociální sítě

Evropská komise vyzvala ve čtvrtek největší digitální platformy včetně Facebooku či TikToku, aby bojovaly proti jakýmkoli šířícím se dezinformacím založeným na záběrech ze středeční střelby na slovenského premiéra Roberta Fica. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Volodymyr Zelenskyj na jednání v Praze. (7.7.2023)

Zelenskyj nešetří Západ. Zmínil strach z porážky Ruska na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev.