Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA prý k plnění pařížské dohody Trumpa nepotřebují

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Paříž - Americká města, státy a firmy, mohou plnit závazky pařížské dohody o klimatu. A to i přesto, že prezident Spojených států Donald Trump oznámil, že USA od dohody odstoupí.

Při návštěvě Paříže to v pátek řekl někdejší newyorský starosta Michael Bloomberg.

"Američané nepotřebují Washington k tomu, aby plnili závazky spojené s pařížskou dohodou. Američané rovněž nenechají Washington, aby jim v tom zabránil," řekl Bloomberg krátce po setkání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a starostkou Paříže Anne Hidalgovou.

Bloomberg, který je zvláštním vyslancem OSN pro města a změnu klimatu, uvedl, že Spojené státy v posledních deseti letech patřily mezi světovou špičku ve snižování emisí, což podle něj bylo výsledkem snahy občanů a měst, nikoliv federální vlády.

"Přeji si, aby svět viděl, že USA budou plnit závazky pařížské dohody prostřednictvím partnerství měst, států a firem," řekl Bloomberg.

Dodal, že oznámí generálnímu tajemníkovi OSN, že americké státy, města a firmy se pokusí snížit do roku 2025 emise o 26 procent oproti emisím z roku 2005.

Témata:  USA Donald Trump Michael Bloomberg

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy