Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Koncert pro oběti z Manchesteru se navzdory útoku uskuteční

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - Dnešní benefiční koncert na podporu obětí květnového teroristického útoku v britském Manchesteru se uskuteční i přes sobotní atentát v Londýně.

Britským médiím to potvrdil manažer zpěvačky Ariany Grandeové, při jejímž koncertě v Manchesteru se odpálil sebevražedný atentátník. Zabil 22 lidí.

Na dnešním charitativním koncertě vystoupí kromě Grandeové i Justin Bieber, Coldplay, Katy Perryová a další hvězdy populární hudby. Koncert pro 50.000 diváků na manchesterském kriketovém hřišti Old Trafford bude živě přenášet BBC.

Nejnovější teroristický útok v centru Londýna si v noci na dnešek vyžádal životy nejméně sedmi obětí a desítky zraněných. Atentát se odehrál na mostě přes řeku Temži a v několik set metrů vzdálené čtvrti Borough Market.

Všechny tři útočníky z automobilu, jenž najel do lidí na mostě, policie zastřelila. Útok odsoudila řada státníků, včetně českého premiéra Bohuslava Sobotky a amerického prezidenta Donalda Trumpa. Britské politické strany podle médií kvůli útoku přeruší kampaň na národní úrovni před čtvrtečnímu volbami, Konzervativní strana to již potvrdila.

Policie i britská premiérka Theresa Mayová uvedli, že incidenty byly patrně teroristickými činy. V Londýně se kvůli atentátu sejde vládní výbor pro krizové situace COBRA a kolem 11:00 SELČ se očekává prohlášení předsedkyně vlády.

Na Londýnském mostě nejdřív vjela bílá dodávka vysokou rychlostí na chodník a srazila několik pěších. Útočníci pak pokračovali v jízdě až k tržišti Borough Market, které je plné restaurací a barů. Tam teroristé vystoupili a napadali lidi noži s dlouhou čepelí. Podle CNN pobodali nejméně dvě osoby. BBC s odvoláním na jednoho ze svědků informovala, že atentátníci křičeli: "Toto je pro Alláha".

Témata:  Velká Británie Londýn teroristické útoky v Londýně výbuch v aréně v Manchesteru

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy