Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zrychlování růstu světové ekonomiky bude pokračovat, předvídá Světová banka

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Washington - Podle červnové prognózy Světové banky (SB( by růst globální ekonomiky měl letos zrychlit na 2,7 procenta a napřesrok dosáhnout 2,9 procenta.

SB poprvé za několik let nepřikročila ke zhoršení lednového globálního výhledu. Banka navíc opravila odhad loňského růstu světové ekonomiky na 2,4 procenta z dříve uváděných 2,3 procenta. Zlepšila rovněž odhad loňského růstu v eurozóně, a to na 1,8 procenta z 1,6 procenta.

V příštím roce očekává SB zpomalení hospodářského růstu v eurozóně na 1,5 procenta. Je nicméně optimističtější než v lednové prognóze, podle které měl růst v zemích používajících euro napřesrok dosáhnout pouze 1,4 procenta.

Hospodářský růst v USA by měl  letos zrychlit na 2,1 procenta z loňských 1,6 procenta. V roce 2018 by pak měl dosáhnout 2,2 procenta. Růst čínské ekonomiky by měl naopak dál zpomalovat. Letos by měl zvolnit na 6,5 procenta z loňských 6,7 procenta a napřesrok by měl činit 6,3 procenta.

Témata:  Světová banka (World Bank, zkratka WB) ekonomika eurozóna

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

19. května 2024 19:03

Pellegrini připustil, že na kulatý stůl politických stran nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy