Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trest kvůli odpalovacím zařízením štítu THAAD? Jihokorejský prezident propustil vysokého úředníka

Vyspělý americký protiraketový štít THAAD
Vyspělý americký protiraketový štít THAAD
Foto: mda.mil

Soul – Kvůli americkému protiraketovému štítu THAAD dnes dostal výpověď vysoce postavený pracovník jihokorejského ministerstva obrany. Prezidentův úřad minulý týden zjistil, že čtyři odpalovací zařízení byla do Jižní Koreje dopravena, aniž se o tom představitelé ministerstva obrany zmínili na informativních schůzkách na sklonku května. Prezident Mun Če-in nařídil věc prošetřit a incident označil za "velmi šokující".

Úředník byl dnes propuštěn, protože nově zvolenému liberálnímu prezidentovi Mun Če-inovi úmyslně zamlčel, že k dosud instalovaným součástem amerického protiraketového štítu THAAD přibudou další čtyři odpalovací zařízení.

Rozmístění systému protiraketové obrany THAAD na jihokorejském území dovolila Spojeným státům ve světle jaderných hrozeb z KLDR Munova konzervativní předchůdkyně, sesazená prezidentka Pak Kun-hje. Baterie THAAD sestává ze šesti odpalovacích zařízení, z nichž dvě byly instalovány na sklonku dubna, jen několik dnů před Munovým nástupem do úřadu. Ten už během prezidentské kampaně uvedl, že o rozmístění štítu by měl rozhodnout budoucí prezident.

Podle dnešního prohlášení prezidentovy kanceláře ze šetření vyplynulo, že náměstek ministra Wi Sung-ho úředníkům ministerstva nařídil, aby o čtyřech odpalovacích zařízeních ve zprávách mlžili. Náměstek vyšetřovatelům řekl, že tak postupoval, protože jihokorejská a americká armáda nechtěly, aby se informace o dalších odpalovacích zařízeních dostala na veřejnost.

Baterie THAAD sestává ze šesti odpalovacích zařízení, která jsou schopna odpálit až 48 antiraket, dále pak z řídících jednotek, radaru a dalších prvků, napsala agentura AP. Systém je určen především proti balistickým raketám krátkého a středního doletu.

Systému THAAD se obávají Čína a Rusko. Nelíbí se jim, že by radary štítu mohly sledovat i jejich vojenské aktivity.

Témata:  Jižní Korea protiraketový štít THAAD Mun Če-in

Aktuálně se děje

18. května 2024 19:57

Trump promluví na mítinku asociace držitelů zbraní

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystoupí na výročním zasedání vedení Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Půjde o jeho deváté vystoupení na akci vlivné lobbistické skupiny, informovala agentura Reuters. Od Trumpa se v USA čeká, že bude ostře vystupovat proti novým omezením vlastnictví střelných zbraní. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy