Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Peking vězní aktivisty z kauzy firem Ivanky Trumpové, Američané žádají jejich propuštění

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Washington/Peking - Spojené státy vyzvaly Čínu, aby propustila tři aktivisty, kteří zkoumali pracovní podmínky u čínských dodavatelů Ivanky Trumpové. Peking v reakci sdělil, že všichni tři aktivisté jsou vyšetřováni pro podezření, že zasahovali do "běžného výrobního procesu" a že nelegálně používali "profesionální sledovací zařízení".

Na konci května vyšlo najevo, že jeden z členů newyorské nevládní organizace China Labor Watch (CLW) byl uvězněn a další dva se pohřešují.

Trojice mužů - Chua Chaj-feng, Li Čao a Su Cheng - je podle právního zástupce jednoho z nich držena ve vazbě ve městě Kan-čou na jihovýchodě Číny. Dozorci právníkovi dovolili navázat kontakt s jeho klientem údajně "na méně než minutu", bez bližších detailů mu také řekli, že se v cele "stala nehoda".

"Vyzýváme Čínu, aby je okamžitě propustila," uvedlo americké ministerstvo zahraničí. Mluvčí čínské diplomacie Chua Čchun-jing uvedla, že trojice aktivistů byla zatčena a je vyšetřována. "Jejich případ je řešen v souladu se zákony a žádná země nemá právo vměšovat se do tohoto právního procesu," dodala mluvčí.

Aktivisté podle CLW od března shromažďovali důkazy, že továrny skupiny Chua-ťien ve městě Kan-čou v provincii Ťiang-si a ve městě Tung-kuan mezi Hongkongem a Kantonem na jihu země nutí zaměstnance k přesčasům za plat menší, než je zákonem stanovená minimální mzda, což údajně maskovaly falešné výplatní pásky.

Témata:  Čína USA věznice Ivanka Trumpová

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy