Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakouský prezident Van der Bellen přijede na oficiální návštěvu České republiky

Alexander Van der Bellen
Alexander Van der Bellen
Foto: Wikimedia Commons

Praha - 26. června přijede na oficiální návštěvu ČR rakouský prezident Alexander Van der Bellen, který se funkce hlavy státu ujal v lednu. Společně s prezidentem Milošem Zemanem se mimo jiné zúčastní česko-rakouského podnikatelského fóra.

Zeman koncem března Van der Bellena na návštěvu pozval. "Bylo by mi potěšením přivítat Vás ještě v první polovině tohoto roku na Pražském hradě, starobylém sídle českých králů. Pevně věřím, že nalezneme společná témata a že se nám podaří přispět k úspěšné spolupráci mezi Rakouskou a Českou republikou," napsal tehdy Zeman.

Rozvoj bilaterálních vztahů mezi Českem a Rakouskem podle dopisu, který Hrad v březnu poskytl médiím, v posledních desetiletích vnímá Zeman pozitivně. Vedle tradičního politického a ekonomického partnerství obou zemí, které spojuje společná minulost, vyzdvihl "pozitivní změnu" ve vzájemném vnímání občanů obou zemí, v respektu a toleranci a v nárůstu osobních kontaktů a přeshraniční spolupráce.

Zeman loni během kampaně před opakovanou volbou rakouské hlavy státu podpořil v Praze Van der Bellenova protikandidáta Norberta Hofera ze Svobodné strany Rakouska (FPÖ).

Hofer původně v květnových prezidentských volbách s bývalým předsedou Zelených Van der Bellenem těsně prohrál. Rakouský ústavní soud ale později volby zrušil kvůli nesrovnalostem při sčítání korespondenčních hlasů. Zeman tento krok uvítal a Hofera podpořil. "Tak já nepopírám, že jsem fandil panu Hoferovi, protože nemám rád strany zelených," řekl Zeman tehdy v rádiu Impuls.

Témata:  Miloš Zeman Rakousko Česká republika Alexander Van der Bellen

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

19. května 2024 19:03

Pellegrini připustil, že na kulatý stůl politických stran nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy